21.12.2001 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tržby Setuzy stoupnou za letošek o téměř 10 procent

Hospodaření Setuzy skončí podle předběžných kvalifikovaných údajů kladným výsledkem ve výši 17 až 19 milionů korun, což je zhruba stejný zisk jako v loňském roce.
Do hospodaření společnosti se v letošním roce nejvíce promítla vysoká cena řepky, která nyní činí více než 8.000 korun za tunu.

To je více než na světových trzích, kvůli 60procentnímu clu na tuto komoditu ji však ani nelze dovážet. Druhou skutečností ovlivňující hospodaření společnosti je, že Setuza je již rok a půl nucena financovat nákup řepky z vlastních zdrojů. K tomu měsíčně potřebuje více než 400 milionů korun. Tato situace vznikla po pádu IPB, kdy ČSOB dále odmítla pokračovat ve financování Setuzy a stejný postoj zaujala i Komerční banka. Kvůli tomu Setuza nemohla nakupovat řepku ihned po sklizni, kdy byla cena nejnižší.
Společnost Setuza obdržela v letošním roce investiční pobídku ve výši 140,3 milionů korun, a to formou úlevy na dani z příjmu, kterou lze využívat po dobu pěti let. Podmínkou pro uznání je nutnost investovat do rozšíření a modernizace stávající výroby surových olejů minimálně 175 milionů korun. Setuza přitom již do nových výrobních zařízení investovala téměř půl miliardy korun, nyní v nich probíhá zkušební provoz a konečná kolaudace je naplánována na počátek roku 2002.
Setuza je největším tuzemským producentem rostlinných olejů a zpracovatelem řepky. Zároveň zaujímá přední místo na tuzemském trhu ve výrobě pracích prášků a zubních past.
Hlavním akcionářem Setuzy je společnost Český olej, a. s. s 49, 92 procenty akcií, Fond národního majetku drží 19,27 procenta akcií a Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond 19,03 procenta akcií.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down