24.08.2001 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na OBHK se obchoduje s extrahovanými řepkovými šroty

V rámci rozšiřování obchodovaných komodit a otevírání dalších trhů bylo zahájeno s obchodování s řepkovými extrahovanými šroty. Na trhu s olejninami došlo ke zvýšení poptávky po řepce.

Burzovní kvalitativní standardy, podle kterých se šroty obchoduje jsou na naší stránce www.obhk.cz. Ihned na prvním burzovním shromáždění byla registrována jak poptávka, tak i nabídka. S registrovanými návrhy byla zahájena burzovní licitace. Kupující a prodávající se ale nedohodli a tak nebyl zatím burzovní obchod uzavřen. Obě strany tedy očekávají další cenový vývoj, který posune cenový vývoj v jejich prospěch. Kupující nebo prodávající, který dává svůj návrh kupní smlouvy stanovuje dohodci, který s návrhem na burzovním shromáždění obchoduje parametry pro licitaci v dispozici. Pokud druhá strana obchodu na dispozice nepřistoupí, obchod není uzavřen. Toto umožňuje účastníkům obchodujícím na burze získat na burze daleko příznivější cenu než na volném trhu.
Vzhledem k tomu, že se rozšiřuje počet účastníků burzovních obchodů, kteří registrují na burze poptávku nebo nabídku byla burza nucena zavést v kurzovním lístku nový sledovaný parametr a to registrovanou váženou cenu a registrovanou cenu závěrkovou. Z registrované ceny závěrkové vyčtete pro kupujícího nebo prodávajícího nejpříznivější cenu, která byla na burzovním shromáždění registrována bez ohledu na objem nabídky nebo poptávky. To znamená nejvyšší cenu, za kterou lze na burze prodat nebo nejnižší cenu, za kterou mohu na burze koupit. Oproti tomu registrovaná cena vážená představuje vážený průměr nabídek nebo poptávek, který bere do úvahy i objem poptávky nebo nabídky. Například na dnešním kurzovním lístku vyčteme, že bylo možno řepku prodat za cenu 7300 Kč, ale takto bylo možno prodat jen 10 kontraktů. 100 kontraktů bylo možno prodat za cenu 7200 Kč, výsledkem je vážená cena, která byla kótována za 7209. Zavedení těchto parametrů umožní kupujícím nebo prodávajícím lepší orientaci v nabídce nebo poptávce. Vůči vážené registrované ceně poptávky nebo nabídky budeme také sledovat vývoj.
Na trhu s olejninami došlo ke zvýšení poptávky po řepce z 10 kontraktů na 110 kontraktů tj. 11000 tun. Na obchodním dnu 15.8.2001 byla registrována poptávka 10 kontraktů tj. 1000 t za cenu 7300 Kč/tunu a termínem plnění 30.9.01. Na obchodním dnu 22.8.01 byla registrována vážená poptávka za cenu 7209 Kč/tunu. To je pokles na 98,9 %.
Burza zahájila obchodování s řepkou od dubna letošního roku. Od počátku obchodování se objem registrované poptávky výrazně zvýšil.
Výše uvedené objemy řepky lze tedy na burze garantovanými obchody prodat. Vývoj obchodů dokumentuje zvyšující se zájem kupujících prostřednictvím burzy koupit.

Při burze funguje zúčtovací centrum, a to garantuje prodávajícímu to že kupující má na svém podúčtu složeno dostatek prostředků na úhradu burzovního obchodu a prodávající má tím zajištěno, že pokud komodita, na kterou uzavřel burzovní obchod odpovídá burzovním kvalitativním standardům dostane od kupujícího po předložení potřebných dokladů ihned zaplaceno. Prostřednictvím burzy lze tedy garantovaně prodat až 11000 tun řepky.

Naše burza bude mít svoje místo na výstavě Země živitelka v pavilonu ministerstva zemědělství a v prezentacích burzy budeme hovořit o možnostech, které dává obchodování na burze vysvětlovat.
Registrování návrhů na koupi nebo prodej není burzou zpoplatněno. Přístup na burzovní trh není složitý a tento trh je otevřen všem producentům, zpracovatelům nebo obchodníkům bez ohledu na jejich ekonomické postavení na trhu. Přístup spočívá ve vyplnění evidenčního listu, výběru dohodce prostřednictvím kterého chci na burze obchodovat, otevření svého podúčtu u zúčtovacího centra burzy a osvojení Statutu a Burzovních pravidel podle kterých se na burze obchoduje. K osvojení Statutu a Burzovních pravidel pořádá burza kurzy. Podrobnější informace o burze jsou na naší stránce www.obhk.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down