20.08.2001 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

U polských sousedů je hojný rok

V Polsku se letos urodilo takové množství ovoce a zeleniny, že nastal výrazný propad cen tohoto zboží. Jahody, višně či rybíz kupovali zákazníci na tržištích až za polovinu nejnižších loňských cen. Dva kilogramy jahod stály na vrcholu v průměru
necelé dva zloté, tedy okolo patnácti korun.

Výjimečně levné byly rovněž višně, kterých polští pěstitelé
podle prvních odhadů letos vyprodukovali na 176.000 tun. Na
zelinářských tržištích se prodávaly v přepočtu za 14 až 20 korun za kilogram. Vše ukazuje na to, že cenový pád čeká rovněž v Polsku vyprodukovaná jablka, přestože mohou být potíže s jejich jakostí.
Nejrychleji ale letos klesají ceny zeleniny. Ta během
července proti červnu zaznamenala podle údajů Hlavního
statistického úřadu (GUS) pád v průměru o 28 procent. "Už
tradičně nás značný cenový propad čeká rovněž v srpnu a září," předpověděl v polském deníku Žycie Jan Świetlik z Institutu pro ekonomiku zemědělství.
Rychlý pád cen ovoce a zeleniny, který vítají polští
spotřebitelé, vyvolává hluboké vrásky na čelech producentů. Ti musejí některé druhy prodávat hluboko pod úrovní svých nákladů. Nabízené platby jsou u řady druhů dokonce pod polovinou loňských minimálních cen. "Pro producenty je letos opravdu špatný rok," přiznal Świetlik.
Za mimořádně dobrou úrodou stojí podle zemědělských odborníků příznivý vývoj počasí hned od začátku pěstitelské sezóny. Jak informovali polští statistici, sklizeň plodů ovocných stromů by letos měla být o polovinu vyšší než loni a dalšího ovoce v průměru o čtvrtinu. Dvojnásobná sklizeň se očekává u jablek, o jednu třetinu více bylo višní a o čtvrtinu rybízu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down