13.08.2001 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora zemědělství činí asi 100 tisíc Kč na zemědělce za rok

Zhruba sto tisíc korun činí podle dnešních Hospodářských novin stávající podpora českého zemědělce. Jak list připomíná, přesné statistiky neexistují a finanční zdroje zdaleka nepředstavuje pouze rozpočet resortu. Uvádí, že do zemědělství jdou i prostředky z Pozemkového fondu, které podle HN loni činily 499 milionů Kč. Zemědělci také dostávají vratku spotřební daně z nafty, některá zemědělská vozidla jsou osvobozena od silniční daně.

Jak dále list uvádí, jsou prvovýrobcům odpouštěny splátky nájmů za pronajatou půdu, někteří jsou zapojeni v programech Phare, letos dostali pět miliard korun jako kompenzaci za loňské sucho.
Podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky je však i tato podpora nízká a komora požaduje pro zemědělce více než osmdesát miliard korun. V praxi to podle něj znamená, jak uvádí HN, 41 mld. ze státního rozpočtu a dalších 42 mld. Kč od spotřebitelů ve formě vyšších cen potravin.
List také cituje stínového ministra Miroslava Kučeru, podle něhož zvyšující se podpora problémy českého zemědělství neřeší: „Agrární koncepce jde úplně špatnou cestou, zvyšuje se závislost na státní podpoře. POdle Kučerova názoru, který HN tlumočí, je třeba především vnést do prvovýroby a finací k její podpoře pořádek. Zvyšování podpory je neúčelné a peníze navíc stejně nekončí u zemědělců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down