26.07.2001 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zatracené počasí

„To máte z toho, že se nemodlíte,“ komentovala babička jednoho z mých známých nepříjemné následky lumpáren, které jsme za mlada vyváděli. Zajímalo by mne, jak by tato moudrá žena ohodnotila to, co se v několika posledních letech děje sedlákům na Moravě, která přeci jen vždy patřila k té zbožnější části naší republiky. Povodně, hraboši, sucha a nyní deště v době, kdy je třeba vyjet do polí, stíhají nejúrodnější část našeho státu v těsném sledu.

Zemědělci ve většině českých krajů si mnou ruce v očekávání dobré a ničím nerušené sklizně, zatímco na Břeclavsku, Znojemsku či Olomoucku zahání deštivé počasí kombajny pryč z polí. V souvislosti s krupobitím a vichřicí se hovoří o milionových škodách na desítkách tisících hektarů a pojišťovny se již připravují na výplatu peněz těm zemědělcům, kteří u nich sklizeň předvídavě pojistili. Zatím není ani jasné, jestli se vlhké počasí výrazněji projeví na kvalitě potravinářské pšenice. Laboratoře se to s jistotou dozví pravděpodobně až tento týden, kdy se počítá se změnou povětrnosti příznivějším směrem a pokračováním sklizně.
Je takový průběh počasí normální? Z dlouhodobých údajů vyplývá, že červenec patří k nejdeštivějším měsícům v roce. Jestli jsou ale přirozené podobné extrémní výkyvy, ty už by si zasloužilo bližší zkoumání. Vývoj v posledních letech jako by dával za pravdu zástupcům teorie o globálním oteplování, kteří tvrdí, že podobných radostí si v budoucnu užijeme více. Je také možné, že se dostáváme do další části přirozeného dlouhodobého cyklu. V každém případě celosvětové klimatické změny iniciovaly vznik Kjótského protokolu, který počítá s tím, že do období 2008-10 se emise oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících skleníkový efekt sníží na planetě o 5,2 procenta ve srovnání s rokem 1990. Evropská unie se dokonce zavázala, že omezí emise o osm procent. Nicméně její dva významní členové Rakousko a Německo ústy svých „zelených“ zástupců iniciují zastavení jaderné elektrárny Temelín, jednoho z mála ekologicky čistých zdrojů energie. Nezbývá, než se zeptat. Je tohle normální?

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down