07.08.2001 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polsko omezuje dovozy prasat

Polské veterinární orgány zakázaly dovoz prasat a vepřového masa z 26 evropských zemí. K tomuto opatření přistoupily kvůli riziku šíření prasečího moru po záplavách v
Polsku. Zákaz platí od v nedělní o půlnoci a týká se
všech výrobků z vepřového masa nebo masa divočáků, které neprošlo tepelnou úpravou nejméně 72 stupňů Celsia. České republiky se nedotkne.

Opatření se vztahuje na dovoz z Rakouska, Belgie, Běloruska,
Bulharska, Chorvatska, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Řecka, Nizozemska, Irska, Lichtenštejnska, Litvy, Lucemburska, Lotyšska, Norska, Portugalska, Rumunska, Slovinska, Švýcarska, Švédska, Ruska, Itálie, Maďarska a Velké Británie.
Podobný zákaz dovozu vepřového do Polska platí již od
dřívějška pro Německo, Španělsko a Slovensko, kde byla objevena ohniska prasečího moru. Toto onemocnění virového původu se přenáší při kontaktu zdravých kusů s nakaženým zvířetem nebo prostřednictvím hmyzu, který parazituje na kůži těchto zvířat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down