06.08.2001 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bez registrace nebude obchod

Jen třetinu z celkových 11.867 hektarů vinic přihlásili zatím čeští vinaři do celostátního registru, jehož zřízení požaduje EU. Peěstitelé se musejí registrovat do 21. srpna, což platí ovšem pouze u vinic vysázených před stejným datem loňského roku. Bez registrace nebudou mít možnost účastnit se společného trhu v EU, řekl Jiří Felčárek z tiskového oddělení ministerstva zemědělství.

Nově zřízené vinice bude podle něj možno přihlašovat až do vstupu České republiky do EU. Tuzemský potenciál činí až 25 tisíc hektarů, doplnil s tím, že představa MZe je vstupovat do unie s 15 až 16 tisíci hektary. ČR navíc požaduje přechodné období, které spočívá v právu na výsadbu 600 hektarů vinic ročně do roku 2009. Důvodem je nedostatečná obnova pro prostou reprodukci v minulosti.
Podle novely zákona o vinohradnictví a vinařství je evidence, kterou vede Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, povinná pro vinice o minimální rozloze deset arů.
Její způsob se mění v tom, že se přiděluje nové registrační
číslo každé jednotlivé vinici. Dosud byly všechny vinice u
jednoho pěstitele v daném katastrálním území evidovány pod
jediným registračním číslem.
Předpisy EU stanovují, že každý členský stát musí zřídit
registr, kde jsou zaevidovány vinice s minimální výměrou deset arů. Za neodpovídající splnění této povinnosti by musela ČR při vstupu do unie hradit značné pokuty, informoval Felčárek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down