06.08.2001 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny za řepku jsou otázkou dohody

Situace na trhu řepky se v současné době podobá minulému roku, pouze ceny za tunu jsou přibližně o tisícovku vyšší než loni touto dobou. Nahoru je žene poptávka, příznivá situace na zahraničních trzích a poměrně vysoká olejnatost která pěstitelům přináší bonus v podobě lepšího ohodnocení. Rozpětí zálohových cen je v republice značně široké, jeho spodní hranice začíná přibližně na 6100 Kč/t a průměr se pohybuje kolem 6500 Kč/t. Nejvyšší konečná cena placená za řepku by měla dosahovat 7200 Kč/t.

Jak jsme dozvěděli z několika zdrojů, nabízí Setuza v závislosti na dodaném množství a kvalitě údajně 7100 – 7200 korun za tunu řepky. Tuto informaci mluvčí společnosti Marie Logrová nepotvrdila, ale ani nevyvrátila s tím, že ceny jsou individuální a liší se případ od případu. „Konkrétní cenové rozmezí nemůžeme zveřejnit vzhledem k možným negativním důsledkům,“ dodala Logrová. Podobně se vyjádřili i zástupci většiny ostatních velkých firem.
„Stanovení ceny je velice složité, závisí hlavně na vztahu mezi zemědělcem a odběratelem,“ tvrdí Jan Sýč ze společnosti Agropol Group. Ani v této firmě nestanovili žádnou direktivní cenu, každý ředitel v okrese se rozhoduje podle situace.
Tajemník Agrární komory ČR Jan Záhorka však považuje cenu 7200 Kč/t za reálnou a podobný názor má i Jan Vašák z České zemědělské univerzity. „Soudím, že se řepka dá prodat za 7000 Kč a více. Ceny v Hamburku se minulý týden pohybovaly kolem 8000 Kč/t, a proto by 7400 Kč mělo být pro nákupce přijatelné, ovšem v závislosti na způsobu dopravy,“ dodal Vašák. Méně přísné jsou podle něj při exportu i požadavky na kvalitu, protože kupujícím vyhovuje čtyřicetiprocentní obsah oleje a devítiprocentní vlhkost.
Také vývoj na Obchodní burze v Hradci Králové jeví tendenci k cenám začínajícím sedmičkou. Jak mám sdělil předseda burzovní komory Miroslav Adámek, na poslední seanci bylo registrováno 50 kontraktů na koupi v celkové výši 5000 tun za cenu 7150 Kč/t s plněním k 10. 8. 2001. Nabídku tvořilo pět kontraktů celkem na 500 t za 7100 Kč/t. Podle něj se budou obchodníci nyní snažit určité množství řepky i přes nepříznivou cenu nakoupit a poté vyčkají na další vývoj, na jehož základě se rozhodnou. K cenovému vývoji by mohla přispět například neúroda ve Francii a větší poptávka po oleji a pokrutinách. Logrová ale varuje, že tendence na evropských trzích inklinuje k poklesu ceny.
Vliv na cenovou kladinu mají také překupníci, fyzické osoby nebo firmy s r.o., kteří nakupují pro velké německé firmy. Cena, kterou nabízí, se pohybuje kolem 7000 Kč/t, dodavatel ale ve většině případů musí uhradit dopravu na hranice a splatnost je stanovena ke konci roku. Podle některých zástupců ZZN tito „kufříkáři“ značně nabourávají dodavatelsko-odběratelské vztahy. „V době, kdy nikdo nevěděl že dojde k takovému rapidnímu zvýšení ceny jsme dávali zemědělcům bezúročné zálohy, podporovali je hnojivy, chemií a naftou. Nyní vypadáme že jsme neschopní, když nenabídneme stejné peníze. Tyto firmy ale mají minimální režii a z toho pramení právě vyšší cena,“ postěžoval si ředitel podniku ve středních Čechách, který si nepřál být jmenován. Smlouvy zde ale zemědělci neporušují, ačkoliv signály z jiných krajů hovoří opačně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down