03.08.2001 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OAK Jeseník požaduje kompenzace za mokro

OAK Jeseník zmapovala postižení zemědělců okresu Jeseník přívalovými dešti, kroupami a celkovým vysokým objemem vodních srážek. V týdnu od 16.7. do 25.7. spadlo na Jesenicku 228,4 mm srážek, a to bylo poté, kdy od 8.6. pršelo denně. Tato kombinace vody, větru a krupobití napáchala značné škody na plodinách a na polních kulturách. Tyto přímé škody, které většinou nejsou pojistitelné, budou vyšší o škody vzniklé následně, kdy na podmáčených pozemcích nelze zahájit sklizeň zralého obilí a řepky.

Vzhledem k tomu, že finanční situace zemědělských podniků, hospodařících v těchto horských a podhorských oblastech je značně neutěšená, navrhujeme následující řešení:
1. Komisionelní posouzení škod - obdobně jak byly posuzovány škody při povodních 1997.
2. Při posuzování použít metodiky stejné jako při hodnocení sucha v roce 2000.
3. Finanční ohodnocení a náhrady za tyto škody řešit obdobně jako v roce 2000. Zdůrazňujeme, že při povodních v roce 1997 byly postiženým uděleny půjčky a na sucho byly dotace.
4. Povodňové půjčky z roku 1997 změnit na dotace.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down