03.08.2001 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Více polských potravin na český trh

Akciová společnost Polský dům – potraviny, která začíná působit v České republice, je první vlaštovkou projektu Polské domy iniciovaného polským ministerstvem hospodářství. Jde o novou formu propagace na zahraničních trzích, kdy ministerstvo v prvních třech letech hodlá plně financovat marketingový výzkum v dané zemi, až do poloviny nákladů přispět na právní pomoc a do 80 procent nákladů hradit konzultační služby při vytvoření business plánu Polského domu.

Předpokládaná podpora promoční činnosti od okamžiku zahájení komerčního působení může být až 80 procent. Při založení Polského domu – potraviny v ČR se angažuje také polský obchodní rada.
Společnost Polský dům – potraviny založilo 16 akcionářů, většinou malých a středních soukromých potravinářských firem s 50 až 500 zaměstnanci. Podle Františka Nowaka, předsedy představenstva společnosti, jde hlavně o výrobce cukrovinek, pečiva, rybích produktů, masných výrobků a uzenin a konzervované zeleniny. Z distribučního centra v Českém Těšíně, které nová společnost otevře 1. září, se zboží bude rozvážet k tuzemským odběratelům. Mělo by směřovat hlavně do obchodních řetězců. „Počítáme rovněž s vybudováním sítě prodejen polských delikates ve velkých českých a moravských městech,“ doplnil Nowak s tím, že první vznikne v Praze. Poznamenal, že český trh bohužel chápe polské potraviny jako nejlevnější, přitom jde o kvalitní výrobky, které jsou i jedny z nejzdravějších. Polské domy letos zahájí činnost podle Nowaka také v Rakousku, Německu a Rusku. V příštím roce by se měly dále rozšiřovat po Evropě a od roku 2003 také v USA a Kanadě.
Jak zdůraznil polský obchodní rada Jerzy Golis, Česká republika je jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů Polska a vzájemný obchod mezi oběma zeměmi stále roste. V minulém roce byly polsko-české obchodní obraty o deset procent vyšší než v předchozím roce. Přitom dynamika polského exportu do ČR byla téměř o šest procent vyšší než českého exportu do Polska. V letošním roce růst vzájemné obchodní výměny pokračuje. Největší položky v polském zemědělském exportu do ČR tvoří cukrářské pečivo, sýry a tvarohy, čokoláda, mražená zelenina. Naproti tomu z české strany směřují do Polska nejvíce slad, esence a koncentráty kávy a čaje, plody olejnatých rostlin a chmel.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down