02.08.2001 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Obchodní burze Hradec Králové výrazně stoupá cena registrované poptávky po řepce

Na obchodování dne 25. 7. dali významní obchodníci signál, za jakých podmínek jsou připraveni a ochotni nakupovat řepku. Byla registrována poptávka na 10 000 t na konec října v ceně 6700 Kč/t. Vývoj trhu však zlomil vůli obchodníků nakupovat za tuto cenu. Obchodníci kótovali na burze registrovanou poptávku 50 kontraktů, tj. 5000 t řepky, za cenu 7150 Kč s termínem plnění 10. 8. 2001.

V posledním období cena registrované poptávky po řepce strmě stoupá. Objem registrované poptávky na burze je oproti poptávce na celém trhu relativně nízký a zdá se, že obchodníci jsou za tyto ceny ochotni koupit alespoň část produkce a potom vyčkávat a tlačit cenu dolů.
V praxi to znamená, že pokud se najde někdo kdo chce za cenu 7150 Kč/t prodat, je ten, který poptává, připraven mu už v termínu dodání zaplatit. Toto je velká přednost burzy oproti volnému trhu (obchody mimo burzu).
Na vývoji ceny registrované poptávky vidíme význam hedgingu (zajišťovací obchody), který umožňuje naše burza. Pokud by obchodník ve své kalkulaci počítal, že nakoupí okolo 6400 Kč na tunu a vývoj na promptním trhu by měl tento vývoj, mohl by si své ztráty hradit z výnosu z obchodů s přímými termínovými obchody. Naše burza bude mít svoje místo na výstavě Země živitelka v pavilonu ministerstva zemědělství a v prezentacích burzy budeme hedgingové operace kromě dalších možností, které dává obchodování na burze, vysvětlovat.
Poptávka je na burze dostatečná producenti, již nyní mohou na burze uzavřít výhodné garantované obchody.
Registrování návrhů na koupi nebo prodej burza nezpoplatňuje. Přístup na burzovní trh není složitý a tento trh je otevřen všem producentům, zpracovatelům nebo obchodníkům bez ohledu na jejich ekonomické postavení na trhu. Přístup spočívá ve vyplnění evidenčního listu, výběru dohodce, prostřednictvím kterého chci na burze obchodovat, otevření podúčtu u zúčtovacího centra burzy a osvojení Statutu a Burzovních pravide,l podle nichž se na burze obchoduje. K osvojení Statutu a Burzovních pravidel pořádá burza kurzy. Podrobnější informace o burze jsou na naší stránce www.obhk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down