02.08.2001 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Priony bude možné detekovat i v moči

Do dvou let by podle Zdenka Kašpara z O. K. SERVIS Laboratorní technika, s. r. o., mělo být možné patologické priony, které způsobují BSE, detekovat i v moči či krvi nakažených zvířat. "Nyní se zjistilo, že priony se v moči vyskytují. Teď je nutné prokázat, v které fázi onemocnění se do ní dostávají a jaké mohou dosahovat koncentrace," uvedl.

K detekci by podle něj mohly sloužit stejné látky, které se používají v dnešních testech. Nespornou výhodou by samozřejmě byla možnost testování živého organismu. To by mělo velký význam nejen v obchodě se zvířaty či při kontrole stáda, v němž se onemocnění vyskytne, ale samozřejmě také v humánní medicíně.
O. K. SERVIS podle Kašpara dodává laboratorní techniku, která slouží ke zkoušení olejnin, obilovin a mouky, stanovení inhibičních látek v mléce i mase apod. Organizuje také kruhové testy na kontrolu přesnosti stanovení např. při výkupu obilí či olejnin.
Novinkou, jejíž využití bude podle Kašpara možné v nejbližší době, je tzv. elektronický nos. Přístroj, který dokáže rozlišovat pachy, by měl nalézt uplatnění v potravinářství stejně jako ve farmaceutickém a chemickém průmyslu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down