31.07.2001 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČZPI kontroluje potraviny nového typu

Od začátku tohoto roku kontroluje Česká zemědělská a potravinářská inspekce geneticky modifikované potraviny, tedy takové, které by mohly obsahovat modifikovanou DNA (kyselinu deoxyribonukleovou) a které patří mezi tzv. potraviny nového typu.
Podle zákona o potravinách a tabákových výrobcích je od 1.1.2001 možné takové potraviny uvádět do oběhu pouze se souhlasem a za podmínek stanovených Ministerstvem zdravotnictví.

Inspektoři ČZPI dosud odebrali dvacet vzorků potravin, které by potenciálně mohly patřit mezi potraviny nového typu. V šesti případech byla v laboratořích inspekce prokázána přítomnost modifikované DNA, což znamená, že při jejich výrobě byla použita GM (geneticky modifikovaná) surovina.
ČZPI uložila všem zmíněným výrobcům opatření předložit platný souhlas Ministerstva zdravotnictví pro uvádění těchto potravin do oběhu. Podle posledních informací výrobci již MZd o vydání tohoto souhlasu požádali.
Česká zemědělská a potravinářská inspekce bude i nadále potraviny nového typu kontrolovat průběžně během celého roku.
Uvádění GM potravin do oběhu řeší v České republice zákon č.110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, v platném znění a zákon č.153/2000 Sb., o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty.
Podrobnosti, týkající se právního rámce kontroly i přístupu ČZPI k dohledu nad GM potravinami, jsou uvedeny na webových stránkách inspekce: www.czpi.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down