31.07.2001 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová vysokoobsažná odrůda chmele doplňuje sortiment

Novou odrůdu českého chmele nazvanou Agnus vyšlechtili odborníci z Chmelařského institutu s r. o. Jak informoval jeho ředitel Ing. Jiří Kořen, odrůda úspěšně prošla státními odrůdovými pokusy a nyní se čeká na konečné rozhodnutí o jejím uznání, jež by v nejbližší době měl vystavit ÚKZÚZ. „Agnus je první český vysokoobsažný chmel. Předpokládáme, že doplní sortiment, který se dosud zakládal jen na aromatických odrůdách hybridníhoo původu a Žateckém poloraném červeňáku,“ uvedl Kořen. Vysokoobsažné chmely se používají v první fázi chmelení piva a dosud se tato surovina ve formě extraktů nebo granulí dovážela. Jak Kořen dodal, v letošním roce se u všech odrůd očekává průměrná úroda ve výši kolem 1 t/ha.

Jak ředitel dále informoval, vznikla nová odrůda několikanásobným křížením českých a zahraničních odrůd. Je typická vysokým obsahem chmelových pryskyřic. Tato odrůda se řadí do skupiny chmelů typu superalfa a do současné doby nebyla v České republice žádná odrůda tohoto typu registrována. Chmelové výrobky budou využívány v pivovarech pro první chmelení, které jsou do České republiky výhradně dováženy. V současné době v rámci výzkumného projektu podporovaným Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, probíhají v pěti českých pivovarech ověřovací zkoušky. Dílčí výsledky poukazují na dobré pivovarské vlastnosti, které odrůda Agnus získala po aromatické odrůdě Sládek. Již s předstihem se provádí rajonizace této odrůdy v rámci výzkumného projektu při Ministerstvu zemědělství ČR, s cílem vybrat nejlepší lokality pro pěstování odrůdy Agnus. Současným prvořadým cílem je výsadba této nové odrůdy do provozních podmínek a uspokojit již dnes požadované množství tuzemskými pivovary.

Agnus vznikl několikanásobným křížení odrůd Sládek, Bor, Northern Brewer, Osvaldovan klonu 72, Osvaldova klonu 126 a šlechtitelského materiálu. Je charakteristická červenou barvou révy, válcovitým až kyjovitým tvarem rostliny a má středně dlouhé až dlouhé pazochy. Chmelové hlávky jsou středně nasazené, vejčitého tvaru a jsou typické vysokou těžkostí. Obsahuje 27 – 31 % hm. veškerých silic, z toho 12 – 16 % hm. alfa hořkých kyselin s podílem kohumulonu 32 – 38 % rel. a 6 – 9 % hm. beta hořkých kyselin. Hmotnost silic je 2,5 – 3,0 g/100 g. Výnosová úroveň je 1,8 až 2,5 t/ha. Odrůda Agnus vykazuje na počátku růstu náchylnost k peronospoře chmelové, ale dospělá rostlina po dosažení stropu konstrukce vykazuje toleranci k peronospoře chmelové i k padlí chmelovému. Nová odrůda má dobré pivovarské vlastnosti, které získala po odrůdě Sládek, které se na původu podílí jednou čtvrtinou. Odrůda Agnus není citlivá k agrotechnickým zásahům a vykazuje dobrou česatelnost.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down