27.07.2001 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trichinelóza – aktuální problém u divokých prasat

Již dvakrát byla zjištěna přítomnosti parazitujícího červa – svalovce (Trichinella sp.) ve svalovině divokých prasat na našem území v letošním roce, to je vážný důvod pro zvýšení bdělosti odborné i laické veřejnosti.

Naposledy se tento parazit vyskytl v Čechách před téměř 50 lety v roce 1954. Závažnost nového zjištění jeho výskytu je podtržena tím, že se jedná o původce nebezpečné nákazy pro vnímavé druhy zvířat zvané trichinelóza, která je přenosná na člověka a může končit i jeho smrtí. Onemocnění člověka je vázané na požití syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa. První případ trichinelózy v letošním roce u divokých prasat byl diagnostikován orgány veterinárního hygienického dozoru u lončáka v květnu na okrese Frýdek-Místek. Dosud druhý případ byl zjištěn v polovině července u jednoho kusu divokého prasete v okrese Znojmo. Naše veterinární předpisy jednoznačně stanovují povinnost vyšetřit na přítomnost trichinel maso prasat, koní, oslů a jejich kříženců, nutrií a zvěře vnímavé k tomuto onemocnění. Především divoká prasata mohou, jak se v současné době ukazuje, představovat vážné nebezpečí pro konzumenta při zanedbání povinnosti lovce (uživatele honitby) předložit ulovený kus k veterinárnímu vyšetření a posouzení včetně vyšetření na přítomnost trichinel.
Takto vyšetřená a posouzená zvěřina musí být při uvedení na trh vždy doprovázena veterinárním osvědčením. V případě zjištění trichinel (svalovce) je celé tělo včetně orgánů nepoživatelné a musí být neškodně odstraněno podle nařízení příslušné okresní nebo městské veterinární správy. Povinnost předložit ulovený kus k veterinárnímu vyšetření je jednoznačně dána pro zvěřinu, která má být podle výsledku veterinárního vyšetření uváděna pro vnitřní trh, poskytování stravovacích služeb nebo zahraniční obchod, ale týká se i lovce, který hodlá použít ulovené divoké prase pro vlastní spotřebu. Toto vyplývá z metodiky kontroly zdraví zvířat a specifické profylaxe nákaz, kterou každoročně vydává Ministerstvo zemědělství ČR ve svém Věstníku a kde vyšetření všech odlovených divokých prasat určených k lidské spotřebě na přítomnost trichinel patří mezi povinné akce hrazené ze státního rozpočtu. K provádění vyšetření svaloviny vnímavých zvířat na trichinely vydala Státní veterinární správa ČR metodický návod čís. 2000/14/HYGI, ve kterém jsou podrobně popsány způsoby odběru vzorků a metodiky stanovení od jednoduchých kompresních metod až po několik způsobů vyšetření metodou trávicí. Podle těchto metodik bylo vyškoleno a získalo osvědčení o závěrečné zkoušce zhruba 300 veterinárních lékařů.
Právě poslední dva případy záchytu trichinel na našem území a zahraniční zkušenosti s diagnostikou této nákazy vedou odbornou veterinární veřejnost k diskusi o průkaznosti použití konkrétních vyšetřovacích metod. Ukazuje se, že jednoduchá kompresní metoda, dosud převážně používaná pro vyšetření jednotlivých kusů černé zvěře, je méně průkazná (záchyt tří larev svalovce na gram svaloviny) než trávicí metody pro hromadné vyšetření vzorků (záchyt jediné larvy svalovce na gram svaloviny). Navíc při kompresní metodě je podstatně oslabena možnost zjištění tohoto červa, když lovec dodá k vyšetření pouze kus svaloviny z bráničního pilíře z divočáka pro svoji potřebu místo předepsaných vzorků svaloviny z pěti míst: ze žvýkacích svalů, svaloviny bránice, předloktí, mezižebří a jazyka.
Vyšetření trávicí metodou je požadováno ve zvěřinových závodech vyvážejících černou zvěř do států EU a současně uvolňujících zvěřinu pro vnitřní trh. Poznatky z diagnostiky nákazy a zvýšení veterinární bdělosti, které se již uplatňuje v ohniscích nákazy, se v budoucnu odrazí v připravované nové veterinární legislativě. V současné době chceme tímto apelovat na všechny naše myslivecké spolky a sdružení, uživatele honiteb a lovce aby si uvědomili závažnost této nebezpečné nákazy a aby postupovali zodpovědně a podle pravidel daných veterinární legislativou a zákonem o myslivosti při manipulaci s ulovenou černou zvěří. Současně upozorňujeme provozovatele restauračních zařízení a všech provozů, kde se prodává nebo zpracovává zvěřina z divokých prasat, že jen veterinárně vyšetřená a posouzená zvěřina je pro spotřebitele bezpečná. „Černé“ hody z černé zvěře jsou reálným nebezpečím pro zdraví člověka.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down