26.07.2001 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Holejšovský: legislativa musí být kompatibilní včas

Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR, usiluje o akceleraci prací na novelizaci veterinárního zákona a příslušných vyhlášek tak, aby je mohl projednat parlament a schválila je vláda, aby tato veterinární legislativa platila od prvního ledna 2003. Je totiž podmínkou EU, že v okamžiku vstupu naší republiky do Unie musí legislativa platit již minimálně půl roku.

Podle Josefa Holejšovského je nutné, aby například to, co je zmíněno v mimořádných veterinárních opatřeních týkajících se BSE, bylo zapracováno do vyhlášek. Jde například o zákaz rozrušování mozku skotu při porážce, o podmínky zpracovávání nízkorizikového materiálu, barvení konfiskátu včetně masokostních mouček vyráběných v asanačních podnicích apod. Veterinární správa také soudí, že v legislativě musí být zakotvena povinnost vyšetřovat na BSE starší skot, dále by měla být i upřesněna povinnost vyšetřovat na trichinelózu všechna ulovená divoká prasata určená pro výživu lidí a ne jen ta, která jsou uváděna do tržní sítě.
To je jen několik aktuálních záležitostí, o kterých se hovoří. K celkové úpravě české veterinární legislativy, aby byla slučitelná s legislativou EU, lze zmínit tolik, že na základě nové úpravy bude možné na základě nového členění přijímat ještě rychleji a pružněji mimořádná opatření. Bude také možné novelizovat jednotlivé součásti, a nikoli stále celý zákon. Každopádně v okamžiku vstupu budou pro nás závazná všechny veterinární směrnice Rady EU a příslušná rozhodnutí Evropské komise, takže rozsáhlá ustanovení veterinárního zákona musí s takovouto eventualitou počítat.
Právě v těchto dnech o veterinární legislativě EU a naší jednal na Státní veterinární správě Jean-Louis Duby, pracovník agentury TAIEX z Bruselu. Potvrdil, že jen takováto cesta je možná a logická.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down