26.07.2001 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kdo pozná, která je která kráva?

Aby bylo možné skot dokonale identifikovat, musí být dokonale označován, a to především tak, aby to odpovídalo požadavkům Státní veterinární správy. Dosud je skot označován na základě fungujícího programu Českomoravské společnosti chovatelů a.s.

Tato praxe má svou tradici, vývoj však zatím pokročil v tom smyslu, že kromě chovatelských hledisek, která při jeho zavedení byla určující, převládá dnes důležitost veterinární a zdravotní. Všichni inspektoři z Bruselu, kteří u nás byli, shodně upozorňují, že není možné, aby za identifikaci a registraci zvířat nezodpovídala státní organizace. Ta pak může pro samotný výkon pověřit, popřípadě si najmout organizaci soukromou. Zodpovědnost však musí být na „státu". Hlavním požadavkem veterinární správy je, aby databázi registrovaných zvířat mohla odpovídajícím způsobem ovlivňovat. Jenom tak může za její vedení nést zodpovědnost, která však musí být pověřena. Podle Josefa Holejšovského, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, je nutné, aby každé zvíře bylo identifikovatelné, aby byl především zjistitelný jeho zdravotní stav a jeho vývoj a mohly být aplikovány zdravotní programy. Z tohoto hlediska je chovatelské využití označování zvířat až druhotné.
Již od počátku roku platí pro jatka povinnost porážet pro výživu lidí jen zvířata s prokazatelným označením původu. O této povinnosti vyplývající ze zákona byli včas chovatelé i řezníci informováni.
Ještě jednou je nutné zdůraznit, že dokonalá identifikace a registrace zvířat má dnes význam především pro zdraví lidí. Státní veterinární správa vykonává dozor nad nezávadností potravin, které jdou na jídelní stoly a sem patří samozřejmě i maso.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down