25.07.2001 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obchodní burza Hradec Králové reagovala na vystoupení předsedy Agrární komory

Dne 10. 7. 2001 jsme oznámili, že na Obchodní burze Hradec Králové byl uskutečněn první obchod s novou sklizní v ceně 6400 Kč na tunu. Čas běžel dál a trh s řepkou byl na straně nabídky ovlivňován nejrůznějšími zprávami a vystoupeními. Nejzávažněji trh ovlivnilo vystoupení předsedy Agrární komory o tom, že pěstitelům garantuje výkupní cenu 7050 Kč za tunu. Toto vystoupení znamenalo prakticky zastavení obchodování s řepkou, a v registrované poptávce burzy to znamenalo na obchodním dnu dne 18. 7. nárůst ceny registrované poptávky o 50 Kč na tunu na termínovém trhu a první slabou reakci obchodníků, kteří chtěli nakoupit řepku na promptním trhu 1000 tun s termínem dodání konec srpna za 6700 Kč na tunu, 1200 tun s termínem dodání konec září za 6700 Kč na tunu a 1000 tun s termínem dodání konec září za 6700 Kč na tunu. Kotace na předchozích obchodních dnech se pohybovala okolo 6400 Kč na tunu.

Na dnešním obchodování, tj. 25. 7., dali významní obchodníci konečně jasný signál za jakých podmínek jsou připraveni a ochotni nakupovat. Byla registrována poptávka na 10 000 t na konec října v ceně 6700 Kč na tunu.
Registrace návrhu kupní smlouvy znamená, že pokud se najde někdo kdo chce za tuto cenu koupit je ten, který poptává připraven mu už v termínu dodání zaplatit. Toto je velká přednost burzy oproti volnému trhu (obchody mimo burzu), kde se sice hovoří o garancích platby, ale nikdo neřekne kým budou tyto platby garantovány. Každý odklad platby na volném trhu znamená také vyšší potřebu peněz a když se to vše spočítá je možná výhodnější prodat na burze za burzou kótované registrované ceny poptávky, než spoléhat že mi možná někdo zaplatí a relativní možný výnos s příznivé ceny se mi znehodnotí náklady na skladování a cenu peněz, které si musím půjčit abych uhradil své náklady.
Byli bychom rádi kdyby i významní producenti registrovali na burze svůj návrh na prodej a takto zase producentům signalizovali za jsou cenu a podmínek jsou oni ochotni přes burzu prodat.
Registrování návrhů na koupi nebo prodej není burzou zpoplatněno. Přístup na burzovní trh není složitý a tento trh je otevřen všem producentům, zpracovatelům nebo obchodníkům bez ohledu na jejich ekonomické postavení na trhu. Přístup spočívá ve vyplnění evidenčního listu, výběru dohodce prostřednictvím kterého chci na burze obchodovat, otevření svého podúčtu u zúčtovacího centra burzy a osvojení Statutu a Burzovních pravidel podle kterých se na burze obchoduje. K osvojení Statutu a Burzovních pravidel pořádá burza kurzy. Podrobnější informace o burze jsou na naší stránce www.obhk.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down