25.07.2001 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bude jednotná zemědělská politika?

Spíše než přímé platby zemědělcům požaduje ČR na předvstupních jednáních s Evropskou unií jednotnou zemědělskou politiku. Informoval o tom náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek.
Čelnské státy EU se podle něj zajímají o to, jak si ji ČR jednotnou zemědělskou politiku představuje do budoucna, např. v letech 2006 až 2014 a to z toho důvodu, že mají předložit její návrh a nechtějí rozhodnout bez nás. Podle Zídka ČR na tuto otázku neumí odpovědět.

Nejpravděpodobnější je podle něj scénář, že EU nereformuje zemědělskou politiku do roku 2006 a ČR do unie vstoupí za nynějších podmínek podpory zemědělství v roce 2004 nebo koncem roku 2003.
K otázce přímých plateb se vyjádřil tajemník Agrární komory ČR Jan Záhorka, Komora podle něj trvá na tom, aby zemědělci přímé platby dostávali, ačkoliv by uvítala kdyby platby neměli ani zemědělci v unii. V zemědělství totiž podle něj nejde o soutěž podnikatelů, ale o soutěž státních rozpočtů. Zatímco v unii činil v loňském roce podíl odhadu produkčních podpor na příjmech zemědělců 38 procent, v ČR to bylo pouze 18 procent.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down