25.07.2001 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bilance zahraničního obchodu stále záporná

Meziroční tempo růstu dovozu i vývozu v běžných cenách se ve srovnání se situací v květnu v červnu dále výrazně snížilo, oznámil dnes Český statistický úřad. Zároveň konstatoval, že pokleslo i pasivum obchodní bilance. Jak ČSÚ podotkl, prohloubil se tak pokles tempa růstu zahraničního obchodu, který začal v květnu a je odrazem ekonomického vývoje, zejména v zemích Evropské unie.

Celkový dovoz meziročně vzrostl v běžných cenách o 2,0 % a vývoz o 5,2 %. Pasivum obchodní bilance činilo 5,8 mld. Kč a bylo tak o 3,1 mld. Kč nižší než v červnu předchozího roku. Zatímco zemědělského a potravinářského zboží se v červnu dovezlo za 5446 mil. Kč (v loňském červnu 5359 mil. Kč), což na celkovém dovozu činilo 4,8 % (stejně jako v loňském červnu). Červnový vývoz těchto komodit dosáhl pouze 3905 mil. Kč (loni 4288 mil. Kč). To letos představovalo 3,6 z celkového exportu (loni 4,2 %). Červnová obchodní bilance agrárního zboží byla letos -1541 mil. Kč (loni -1071 mil. Kč). Za první pololetí letošního roku vzrostl celkový dovoz ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 19,7 % a celkový vývoz o 19,0 %. Pasivum obchodní bilance ve výši 53,3 mld. Kč bylo o 11,9 mld. Kč vyšší než za stejné období předcházejícího roku. Saldo v obchodě zemědělskými a potravinářskými výrobky (-9,8 mld. Kč) zůstalo zhruba na úrovni stejného období minulého roku. Za posledních dvanáct měsíců v porovnání s předcházejícími dvanácti měsíci vzrostl celkový dovoz o 23,7 %, vývoz o 21,1 % a pasivum obchodní bilance dosáhlo 132,7 mld. Kč.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down