24.07.2001 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Počasí nepřeje zemědělcům, ale nahrává vinařům

Deštivé počasí, které zasáhlo především Moravu, již stihlo napáchat značné škody. Olomoucko zasáhly přívalové a dlouhodobé deště, v závěru minulého týdne se nad Uničovskem přehnala vichřice doprovázená silným krupobitím.

Poškozeny jsou porosty řepky i obilí, které polehly. Podmáčená půda znemožňuje sklizňové technice vyjet do pole. Původní odhady, ve kterých se počítalo s vysokou sklizní bude třeba korigovat. Horší bude pravděpodobně také její kvalita.
Současné deště naopak přejí vinařům, protože v červenci je období hlavního růstu bobulí a réva potřebuje hodně vláhy. Je však třeba počítat s větším výskytem plísně a padlí révového, což vyžaduje intenzivní chemickou ochranu.
Vzhledem k opožděnému vývoji vinné réby se pro letošní rok počítá s nižší kvalitou sklizně, která nedosáhne kvality minulého roku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down