24.07.2001 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bude se jednat o finacování opatření k BSE

Dvě varianty týkající se finanancování opatření souvisejících s výskytem tzv. nemoci šílených krav předloží zítra vládě ministr zemědělství Jan Fencl. Potřebných 180 miliónů korun z lze jednak převést z kapitoly Všeobecná pokladní správa, jako druhou variantu navrhuje MZe použít peníze Fondu životního prostředí. Informovali o tom zástupci ministerstva zemědělství.

Zatímco první řešení považuje ministerstvo za nejsnadnější,
pro druhé argumentuje tím, že příjmy Fondu životního prostředí
naplňují mimo jiné subjekty jeho resortu. V loňském roce činily
příjmy za odnětí zemědělské půdy 787,2 miliónu korun. Z toho
314,9 miliónu získaly obce a 472,3 miliónu korun dostal fond.
Část poplatků za odnětí, které představuje vyjmutí půdy ze
zemědělského půdního fondu a její využití pro jiné účely, je jeho pravidelným ročním příjmem.
Na 155 miliónů korun ministerstvo odhaduje náklady testování všech poražených kusů starších 30 měsíců, které od 12. června nařídila Státní veterinární správa. Zbývajících 25 miliónů korun je třeba na oddělené zpracování rizikových tkání ve vybraném asanačním podniku a následné zničení vyrobené masokostní moučky.
Potřebných 180 miliónů korun hodlalo původně MZe použít z
rozpočtu Pozemkového fondu ČR. Pozměňovací návrh však při projednávání novely zákona o Pozemkovém fondu neschválila Poslanecká sněmovna. V současnosti tak nejsou zajištěny peníze na činnosti, které podle resortu zvyšují důvěryhodnost potravin a povolují export hovězího do EU.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down