24.07.2001 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyšetřování na BSE nikoho nezdržuje

Povinné vyšetřování skotu od 30 měsíců stáří, ke kterému jsme u nás od poloviny června přikročili po objevení jednoho pozitivního kusu probíhá bez problémů. Od doručení vzorku mozku do laboratoří v Praze a Jihlavě je výsledek známý maximálně do 24 hodin. Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR si to ověřil u laboratoří i ve zpracovatelských závodech. Do 8 hodin jsou výsledky známy v 26 %, do 18 hodin v 27 % a do 24 hodin ve zbývajících 47 % vyšetření.

Vyšetřovací kapacity jsou dostatečné již ve Státních veterinárních ústavech v Praze a Jihlavě. Navíc do konce roku začne fungovat třetí pracoviště v ústavu v Olomouci, které počítá s kapacitou asi do dvou set vzorků denně a podle sdělení ředitele Státního veterinárního ústavu Hradec Králové i v tomto ústavu bude kapacita asi na sto vzorků denně.
K dnešnímu dni bylo vyšetřeno 25 471 kusů skotu, z toho 18 872 nad 30 měsíců stáří. Z toho za státní peníze bylo vyšetřeno 16 056 vzorků. S přibývajícím počtem vyšetření a jedním pozitivním případem lze též uvažovat o možnosti vzniku BSE v tom smyslu, že k propuknutí této nemoci může kromě alimentárního způsobu dojít spontánně. Takto uvažují například v zemích, kde byly vyšetřeny desetitisíce vzorků a byly zjištěny jednotlivé případy, jako například v Dánsku nebo v Itálii.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down