23.07.2001 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny hovězího se zatím měnit nebudou

Výkupní ceny hověžího masa, které se pohybují mezi 32 a 35 korunami za kilogram v dohledné době nebudou měnit. Informoval o tom předseda Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZP) Ladislav Steinhauser.
Konzumace hověžího masa, které klesla o 30 procent poté, co se v Čechách vyskytla první kráva s pozitivním výsledkem na BSE se opět zlepšila. Nyní představuje asi 92 procent normálního stavu.

Případné zvýšení ceny by podle mohlo vést podle Steinhausra ke snížení poptávky. Mimo to je cena masa v ČR vysoká a na trhu je přebytek asi měsíční produkce hovězího.

Spotřebitelé by však změny v prodeji hovězího masa měli
zaznamenat od září. Od 1. září by totiž měla začít platit
vyhláška, podle níž by se již na pulty obchodů nemohlo dostat
maso z krav, ale pouze z jalovic a býků do dvou let stáří. Maso by také mělo být identifikováno tak, aby mohl spotřebitel zjistit
z jakého zvířete a chovu pochází a kdo jej zpracoval. Nyní se
podle Steinhausera pracuje na dokončení této vyhlášky

Steinhauser dále uvedl, že tuzemští zpracovatelé masa luni utržili celkem 41,7 miliardy korun a na tržbách v potravinářském průmyslu se tak podíleli téměř 19 procenty. Přesto však byly podniky masného průmyslu v průměru ztrátové, když výnosnost kapitálu byla záporná a činila -0,6 procenta. Přestože ministerstvo zemědělství loni podpořilo tuto oblast celkem 10,8 miliardy korun, do potravinářského průmyslu žádné dotace nešly. Steinhauser se domnívá, že stále platí stav, kdy je důležité vyrobit a ne prodat. Přitom většina zemědělské produkce prochází přes zpracovatelský průmysl. Například masný průmysl zpracovává zvířata, která spotřebují i část rostlinné produkce.
Steinhauser tvrdí, že potravinářské podniky byly "hozeny přes palubu", protože nedosáhnou na státní dotace a při vstupu do Evropské unie nemají ani vyjednáno přechodné období. Podniky se přesto musí přizpůsobit veterinárním a hygienickým normám EU a ocitnou se také ve velké konkurenci. Hlavním problémem je otázka
financování, kterou si však EU podle Steinhausera, na rozdíl od české vlády, uvědomuje, a proto otevírá dotační titul SAPARD.
Pro stabilitu českého trhu s masem je podle Steinhausera
nezbytný vznik dominantního výrobce, který by stabilizoval trh
včetně cenové hladiny. Procesy integrace menších producentů již podle jeho slov začaly.
Spotřeba masa v ČR loni činila asi 80 kilogramů na osobu a
rok. Nejvíce se konzumuje vepřové maso (40,7 kg/osoba/rok) a jeho cena je v ČR srovnatelná se zeměmi EU a někdy je i přesahuje.
Ceny hovězího masa jsou v jednotlivých zemích velmi rozdílné, ale česká cenová úroveň se jim přibližuje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down