23.07.2001 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Skladní listy: Jak reagují bankéři

Jak budou banky vstřícné při poskytování úvěrů držitelům zemědělských skladních listů, ukazují odpovědi zástupců některých bankovních domů:

Raiffeisenbank, Iva Fukalová: Před letošní zemědělskou sklizní začala RB nabízet nový produkt – financování komodit zajištěné zemědělskými skladními listy. Skladní listy jsou vystavovány podle nově schváleného zákona č. 307/2000 Sb. a vyhlášky 403/2000 Sb. zemědělskými veřejnými sklady, které obdržely licenci ministerstva zemědělství. RB zahájila nabídku tohoto produktu na konci května 2001 a jako první na českém trhu profinancovala skladní listy vystavené podle nového zákona. V sezóně letošní sklizně banka hodlá poskytnout úvěry v této oblasti až do výše 500 milionů korun. Profinancovávany budou především komodity, jako jsou řepka olejka a potravinářská pšenice do výše 65 procent hodnoty skladních listů.

Komerční banka, Radomír Čabla: Komerční banka sledovala od pololetí minulého roku snahu ministerstva zemědělství i největších subjektů zabývajících se obchodováním s obilovinami i řepkou o legislativní úpravu obchodování uvedenými produkty na základě veřejných zemědělských skladů a zemědělských skladních listů. Po přijetí příslušného zákona banka připravila postupy k přijímání zemědělských skladních listů, aby rozšířila možnosti financování zemědělských prvovýrobců, popřípadě obchodníků se zemědělskými komoditami prostřednictvím zástavy skladních listů a financování zemědělství se tak dále přiblížilo standardu rozvinutých evropských zemí. Zatím nebyly poskytnuty obchody, které by byly zajištěny skladními listy.
V současné době naše banka zaznamenala zájem zemědělských podniků o informace na možnost financování prostřednictvím zástavy skladních listů zejména v produkčních oblastech Čech. Šlo přibližně o 20 až 25 zájemců z řad prvovýrobců i obchodníků se zemědělskou produkcí. Domníváme se však, že objem produkce z letošní sklizně, s nímž bude možné na základě skladních listů obchodovat, nebude vysoký vzhledem k současné kapacitě veřejných skladů.

Česká spořitelna, Věra Čarná: Česká spořitelna v současné době analyzuje příslušný právní předpis a zkoumá, zda by tyto zástavní listy byly vhodným zajišťovacím prostředkem pro poskytnuté úvěry. Závěrečné stanovisko našich právníků budeme znát počátkem třetího čtvrtletí letošního roku.

GE Capital Bank, Jan Hainz: Současná zákonná úprava zatím neošetřuje v dostatečné míře rizika spojená s úvěrováním zemědělských skladních listů. Pravidla prodeje komodit uskladněných ve veřejných zemědělských skladech nezaručují optimální uspokojení věřitele, ani není zcela vyjasněno složení finančních částek u provozovatele veřejného zemědělského skladu. Proto GE Capital Bank zatím postupuje podle vlastní úvěrové metodiky a pokračuje v jednáních s ministerstvem zemědělství. Od počátku letošního roku 2001 banka zatím poskytla podle stávající metodiky pět úvěrů na financování zemědělských skladních listů v celkovém objemu 107 milionů korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down