20.07.2001 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K čemu zbytkové státní statky

Otazník nad účelností zbytkových státních podniků v působnosti ministerstva zemědělství položil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jak uvedl člen NKÚ Rudolf Němeček, kontroloři zjistili, že stav movitého majetku, který byl určen k vypořádání restitučních nároků oprávněných osob podle zákona č. 229/91 Sb., (tzv. zákona o půdě“) se již většinou nehodí k vydání. Jde o přestárlý živý inventář a mrtvý inventář morálně i fyzicky opotřebený. O takový majetek již oprávněné osoby nemají pochopitelně zájem a žádají finanční plnění.

Vypořádání restitučních nároků se tak neustále odkládá. Některé zbytkové státní podniky již ani žádný majetek, který by mohly restituentům vydat, nemají, přesto dál pokračují ve své činnosti. Podle rozhodnutí vlády z minulého roku se navíc jejich existence prodloužila až do rozmezí let 2001 až 2003, zatímco původně měly zaniknout k prvnímu březnu loňského roku. Finanční prostředky, které na činnost těchto podniků uvolnila vláda z Fondu národního majetku v roce 1995 - celkem šlo o částku 426,268 mil. Kč, kontrolované podniky ne vždy používaly k účelům, na které byly určeny. Tyto peníze nevyřešily podstatu problému, tedy nedostatek a nevyhovující stav majetku určeného na restituce. Němeček poukázal na skutečnost, že podle paragrafu č. 20 zákona č. 229/91 Sb. má restituční nároky za povinné osoby, které byly státními podniky, řešit Pozemkový fond. Ten k tomuto účelu dostal k dispozici nejen zemědělský majetek ve vlastnictví státu, ale také cenné papíry, jimiž nároky restituentů pokrýval. I z tohoto důvodu pokládá NKÚ další činnost zmíněných zbytkových státních podniků, kterých je v působnosti zemědělského resortu 17, za nadbytečnou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down