20.07.2001 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

NKÚ zjistil nedostatky v hřebčínech

Kontrolu hospodaření státních zemědělských podniků se zaměřením na národní hřebčín Kladruby a zemské hřebčince Písek a Tlumačov provedl v minulém období Nejvyšší kontrolní úřad. Zjistil při tom řadu nedostatků, a to jak ze strany ministerstva zemědělství, tak ze strany samotných podniků. Ty se týkaly nejen evidence a nakládání s majetkem, ale také chyb při stanovení koncepce rozvoje.

Tisková zpráva NKÚ:

Hospodaření státních zemědělských podniků
se zaměřením na národní hřebčín a zemské hřebčince

Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a s prostředky státního rozpočtu v národním hřebčínu a v zemských hřebčincích.
Kontrolovaným obdobím byla léta 1997 až 1999, v případě věcných souvislostí i roky předcházející a období do ukončení kontroly.

Pro účely šlechtění a plemenitby koní za podpory státu ve smyslu ustanovení zákona č. 240/1991 Sb., o šlechtění a plemenitbě hospodářských zvířat, založilo MZe v letech 1992 a 1993 podle ustanovení zákona č. 111/1990 Sb., o státním podniku, ZH Písek, ZH Tlumačov a NH Kladruby jako státní podniky. Po nabytí účinnosti zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, přizpůsobilo jejich zakládací listiny a složení dozorčích rad.

Založení i činnost těchto státních podniků provázela řada nedostatků jak na straně zakladatele, tak i samotných státních podniků.

MZe zejména:

– při založení ZH Písek a ZH Tlumačov nestanovilo v daných termínech v zakládacích listinách jejich kmenové jmění a nevymezilo určený majetek;

– v době vzniku s. p. v roce 1992 a 1993 nezajistilo vždy řádnou delimitaci jejich majetku;

– v rozhodnutí o přizpůsobení zakládací listiny s. p. v roce 1997 neuvedlo v některých případech minimální výši kmenového jmění, kterou je s. p. povinen zachovat nebo uvedlo takovou minimální výši kmenového jmění, která neodpovídala rozsahu obhospodařovaného majetku (u NH Kladruby jen 3,4 % z kmenového jmění);

– neurčilo rozsah a zásadní otázky koncepce rozvoje s. p., které má ve smyslu ustanovení § 13 zákona č. 77/1997 Sb. schvalovat dozorčí rada;

– nezpracovalo novelizovanou přílohu k vyhlášce č. 326/1992 Sb., kde by uvedlo podle skutečného stavu jako oprávněnou organizaci pro vedení ústřední evidence koní NH Kladruby;

– nestanovilo jednoznačně, které přímé náklady lze zahrnout do přímých nákladů spojených s chovem koní, a tak došlo k tomu, že v některých případech byly dotace čerpány nejen k určenému účelu;

– v roce 1998 poskytlo podporu na údržbu zemědělských pozemků ZH Písek v rozporu s nařízením vlády.

Státní podniky zejména:

– hospodařily s pozemky a budovami, které přešly ze zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, na PF ČR a nesprávně je vedly dále v účetnictví jako svůj majetek;

– neprováděly vždy řádně inventarizaci majetku;

– ZH Písek nakládal s určeným majetkem bez souhlasu zakladatele;

– ZH Písek a ZH Tlumačov použily část dotací na úhradu nákladů, které neodpovídaly účelu přiznané dotace;

– NH Kladruby neúčtoval o předmětech kulturní hodnoty;

– NH Kladruby nedodržel podmínky poskytnutí dotací, k nimž se zavázal ve smlouvě (vést poskytnuté dotace na zvláštním účtu, vyúčtovat poskytnuté částky a vrátit částky, které mu nenáleží).

K tomu, aby zemské hřebčince mohly v dalším období plnit své úkoly, je třeba za finanční a organizační pomoci MZe dokončit opravy jejich budov a uskutečnit zpětný převod práva hospodaření k zemědělskému majetku.

Pokud jde o poskytování dotací NH Kladruby, MF již v roce 1996 při schvalování „Zásad“ pro další období a opatření pro poskytování dotací NH Kladruby poukázalo na nekoncepčnost řešení. S ohledem na vzrůstající objem poskytovaných dotací a s ohledem na skutečnost, že nařízením vlády č. 132/2001 Sb. byl NH Kladruby prohlášen za národní kulturní památku, by bylo vhodné zvážit jeho financování i právní formu. Bylo by vhodné zvolit takovou formu, která by stabilizovala finanční příjmy NH Kladruby a lépe je časově rozložila. Současně by měla umožnit MZe lépe provádět kontrolní činnost zaměřenou na využívání vlastních zdrojů NH Kladruby ve výrobě a tržbách a usměrňovat odborné problémy, což by vedlo k větší spoluzodpovědnosti MZe za genové rezervy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down