20.07.2001 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O cenách se dál licituje

Některé zprávy z regionů vyvracejí prognózy o rekordní úrodě. I nadále však pokračují tradiční licitace o cenách, obchodníci a zpracovatelé se brání veřejnému vyhlašování cen. Mnohdy se přiklánějí k zálohovým cenám a dávají přednost individuálním dohodám s pěstiteli.

Nejsme schopni domluvit se s dodavateli na rozumných cenách, shodují se většinou výkupci. Rozbouřenou atmosféru podle nich podnítila Agrární komora ČR (AK), když z červnového Obilnářského fóra vyslala jisté signály. Žňovou cenu kolem 4200 korun za tunu nejkvalitnější pšenice však obchodníci odmítají s tím, že tak drahé obilí pak neprodají. „Zemědělci obilí přivážejí, kolik nám ho vlastně prodají a za jaké ceny, bude jasnější až koncem srpna. Nejdříve se vyrovnají dluhy za zelené úvěry a odečteme jim také obilí, které mají na své krmné fondy,“ uvedl Miroslav Lněnička, ředitel ZZN Pomoraví v Hodoníně. Výkup žádné pevné ceny nestanovil a podobně jako řada dalších podniků nabízí zatím zálohy.
K cenovým doporučením se v minulých dnech připojila také Asociace soukromého zemědělství ČR. Její vedení radí členům, aby neuzavírali kupní smlouvy na nejkvalitnější potravinářskou pšenici za ceny nižší než 4000 korun za tunu. „Tato cena odpovídá situaci na našem i světovém trhu a nepřinese zvýšení cen potravin,“ prohlásil předseda asociace Stanislav Němec. „Na jaře nám dodavatelé zejména hnojiv jednoduše oznámili cenu svých produktů, zhruba o 25 procent vyšší proti loňsku. Nyní nám naopak odběratelé chtějí oznámit cenu za naše produkty, a to samozřejmě co nejnižší,“ konstatoval Němec a zdůraznil, že do této pasivní pozice se již čeští zemědělci nesmějí nechat zatlačit.
Prezidium Státního zemědělského intervenčního fondu vyhlásilo na svém čtvrtečním jednání 19. červenec dnem zahájení žní a rozhodlo o hodnotě pádového čísla 220 sekund pro intervenční nákupy potravinářské pšenice. „Od tohoto okamžiku lze uzavírat smlouvy na sklizenou pšenici a zahájit její skladování do doby případného intervenčního nákupu,“ sdělil Jiří Felčárek z tiskového oddělení MZe. Fond se také částečně zbaví zásob z loňské sklizně a zhruba 50 tisíc tun pšenice odprodá do státních hmotných rezerv.
Obilnářská unie dohodla podle prezidenta AK Václava Hlaváčka možnost prodeje většího množství řepky přímo zpracovateli. Jak upřesnil, cena 7050 korun za tunu řepky standardní kvality je zálohová, splatná do 30 dnů po dodávce, a to fco železniční vagon, při přímé dopravě úhrada dopravného podle běžných tarifů. Setuza, která je rozhodujícím zpracovatelem řepky a z letošní sklizně plánuje nakoupit zhruba 450 až 480 tisíc tun, žádnou dohodu s Obilnářskou unií ani komorou nepodepsala. Potvrdila to mluvčí společnosti Marie Logrová s tím, že Setuza bude reagovat na aktivity AK v případě, že budou stanoveny reálné podmínky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down