12.07.2001 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SZIF bude nakupovat pšenici

Podle vyjádření ministerstva zemědělství je Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je připraven nakoupit z letošní sklizně milión tun potravinářské pšenice. Fond má myní ve skladech přes 80 tisíc tun této obilniny.
Intervenční nákupy, skladování i prodej obilovin se budou řídit novým nařízením vlády, které v úterý vyšlo ve sbírce zákonů a je k dispozici na Agrowebu v sekci "Dokumenty".

Novinkou je především to, že skladovatel umožní pěstiteli uskladnění obilovin, které splní jakostní znaky, až do zahájení intervenčních nákupů, nejpozději však do 15. října. Učiní tak na základě smlouvy s intervenčním fondem, pokud bude mít rezervní kapacitu pro své vlastní obchodní aktivity. Prvovýrobce, který zaplatí normální skladné, bude současně moci takto uskladněné obiloviny prodat v rámci intervenčních nákupů.
Zemědělci, kteří nedokáží svou produkci odpovídajícím
způsobem zpeněžit po sklizni, tak mají možnost obilí uskladnit a počkat si na lepší cenu na trhu, či na vyhlášení intervenční
ceny. SZIF však s tímto krokem nebude podle MZe v žádném případě pospíchat, aby jeho nákupní cenu nemohly subjekty na trhu brát jako cenový signál.
Loni sklizeň, kterou ovlivnilo sucho, dosáhla 6,1 miliónu tun
obilovin, přičemž podíl pšenice činil 4,08 miliónu tun.
Intervenční fond od loňského července do letošního června
nakoupil zhruba 100 tisíc tun pšenice za zálohovou cenu 3300
korun za tunu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down