11.07.2001 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zatím bylo u nás provedeno 19 905 testů na BSE

V ČR bylo zatím vyšetřeno na tzv. nemoc šílených krav (BSE) 19 905 vzorků z mozku skotu, přičemž jeden test skončil pozitivním výsledkem. V rámci státní zakázky, tedy vyšetření placených státem, se dosud prověřilo 10 798 zvířat. Zbývající objem uhradili některé masokombináty a soukromí chovatelé. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Počty testů výrazně narostly poté, co veterinární správa v reakci na první případ BSE v ČR nařídila od 12. června kontrolovat všechen poražený skot starší 30 měsíců. SVS očekává, že do konce roku bude vyšetřeno několik dalších desítek tisíc kusů skotu, uvedl Duben. Roční porážka přitom například v loňském roce dosáhla podle údajů ministerstva zemědělství 374,5 tisíce kusů, přičemž jatky porazily přes 170 tisíc zvířat starších 30 měsíců. "Jestliže by nedošlo k většímu množství pozitivních zjištění, bylo by možné uvažovat o jedné z dalších teorií, která hovoří o spontánním vývoji této nemoci," uvedl dále Duben. Pokud jde o zjišťovací metody, pokrok bude podle Dubna představovat vyvinutí takového způsobu, při kterém nebude nutné zvířata porážet. Ukáže-li se jako opravdu průkazná metoda zjišťování závadných prionů z moče, jak publikovali v Izraeli, bude diagnostika BSE mnohem jednodušší, doplnil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down