10.07.2001 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ochrana trhu s cukrem schválena

Vláda včera schválila nařízení, které stanovuje ochranné opatření na dovoz výrobků omezujících nebo nahrazujících použití cukru. Opatřen je založeno na celních kvótách
a zvýšené sazbě dovozního cla, která se uplatní po jejich
vyčerpání. Cílem opatření je chránit české výrobce cukru před zvýšenými dovozy jeho tzv. substituentů. Na tiskové konferenci to oznámill mluvčí vlády Libor Rouček.

Předkladatel normy, ministerstvo průmyslu a obchodu, totiž
provedlo šetření, které prokázalo, že zvýšené dovozy substituentů cukru hrozí způsobit újmu domácímu cukrovarnickému odvětví. Tomu by mělo schválené nařízení zabránit. ČR bude opatření, které přijala na dobu čtyř let, postupně liberalizovat. Ochrana domácího trhu se přitom týká dovozů ze všech států.
Vláda zároveň ukončila loňské prozatímní ochranné opatření na dovoz výrobků nahrazujících cukr a zrušila množstevní omezení na dovoz isoglukózy ze Slovenska s tím, že se na tyto dovozy vztahuje nová úprava.
Postup ČR je podle MPO v souladu s Dohodou o zřízení Světové obchodní organizace a souhlas s ním vyslovila i Evropská komise.
Po konzultacích se slovenskou stranou ČR částečně zohlednila její stanovisko, když stanovila teritoriálně členěnou celní kvótu na dovoz isoglukózy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down