09.07.2001 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

České vody se od loňska zlepšily

Zpráva o stavu ochrany vod před znečištěním uvádí, že především díky výstavbě čistíren odpadních vod vtékala loni voda do řek o 87 % organicky méně znečištěná než v roce 1990 , a o 80 % pokleslo též znečištění anorganické. Loni klesly i odběry vod i množství odpadních vod.

V uplynulém desetiletí kleslo množství fosforu ve vodách o
více než 36 procent a ubylo 24 procent anorganických sloučenin dusíku. Jak však zpráva uvádí, ČR má v této oblasti ještě co dělat.
Pro další zlepšení kvality vod se bude podle názoru
ministerstva Česká republika muset zaměřit na zmenšování plošného znečišťování a výstavbu čističek u menších obcí. Kvůli požadavku Evropské unie na kvalitu vody Česko požádalo o přechodné období pro výstavbu čistíren odpadních vod pro obce s 2000 až 10.000 obyvateli do roku 2010.
Zpráva popisuje i práce na legislativě. Konstatuje,
že vláda schválila nový vodní zákon. Podle normy, která ještě čeká na podpis prezidenta, bude například povoleno vypouštět znečištěnou vodu do půdy, zmenšena by měla být ochranná pásma malých vodních zdrojů.
K šetrnému hospodaření s vodou ale podle Kužvarta nepřispěje osvobození zemědělců od poplatků za zavlažování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down