29.06.2001 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Producenti dohánějí ztrátu

Až na roky 1993, 1997 a 1998 je produkce prasat již více než dvacet let ekonomicky atraktivní. I když. v roce 1999 farmářská cena výrazně poklesla, vzhledem k nízké ceně krmného obilí byla i v této době výroba vepřového rentabilní. Absolutní „jedničkou“ posledních let je loňský rok, kdy se zisk na kilogram živé hmotnosti prasat pohyboval ve specializovaných výkrmnách s uzavřeným obratem stáda na úrovni 2,82 koruny.

Vyplývá to z analýzy nákladů, zpeněžení a rentability výroby jatečných prasat v roce 2000, kterou u 26 podniků uskutečnil Výzkumný ústav živočišné výroby v Uhříněvsi. V rámci vyhodnoceného souboru, jenž vykazuje poněkud nadprůměrné výsledky oproti celostátnímu průměru, bylo prodáno 54 712 tun jatečných prasat, což je 10,8 % celostátní tržní produkce v roce 2000 (508 900 tun).
Porovnáme-li dosažené výsledky v loňském roce s výsledky minulých let, je zřejmé, že v roce 2000 došlo k podstatnému zlepšení ekonomických ukazatelů díky příznivější úrovni zpeněžení jatečných prasat. Podle Zdeňka Poděbradského si v roce 1999 „mastili“ kapsy zpracovatelé, zemědělci se snaží dohnat ztráty v této době. Náklady na kilogram živé hmotnosti se oproti roku 1999 zvýšily o 2,86 koruny, tento nárůst byl však provázen vyšší nákupní cenou o 4,60 koruny, takže výsledný zisk byl pro chovatele velice zajímavý. Vlivem vysoké rychlosti obratu prasat (trojnásobný) ve výkrmu se dosáhlo nejvyššího zisku na kapacitní jednotku výkrmny v posledních sedmi letech. Pokud se udrží cena na úrovni 40 Kč za kilogram živé hmotnosti, mohl by v letošním roce dosáhnout zisk magických pěti korun z každého kilogramu živé hmotnosti prasete.
Alarmující je však skutečnost, že současné stavy prasat v České republice klesly ze 4 mil. na 3,3 mil. kusů (k 1. 4 2001). Ještě v roce 1997 jsme měli 325 tisíc prasnic, dnes jich chováme něco málo přes 280 tisíc. To má za následek stále klesající produkci vepřového. V roce 1998 jsme vyprodukovali 580 tisíc tun, což představovalo 40 kg vepřového masa na obyvatele bez samozásobení, v roce 1999 už klesla celková produkce na 560 tisíc tun, (38, 5 kg obyvatele) a loni to bylo již jen 510 tisíc tun, přičemž na obyvatele připadlo 35 kg vepřového. Hlavní příčinou klesajících stavů a produkce masa byly intervenční dovozy vepřového v září 1998, kdy se farmářská cena snížila na 26 korun. Vlivem spekulace odběratelů však nákupní ceny klesaly i v roce 1999, došlo k celkovému peněžnímu propadu v částce 1,5 miliardy korun a řada producentů chovy prasat zlikvidovala nebo omezila.
I když pokles nabídky a převis poptávky vyvolal v poslední době značný růst farmářské ceny, v současné době chybějí potřebné stavy. Pokud se ale všichni zemědělci vrhnou na chov a výkrm prasat, po čase nabídka převýší poptávku a logicky ceny spadnou někam pod 30 korun. Chaos ve výrobní sféře, který nahrává spekulantům, by měly podle Poděbradského usměrňovat např. odbytové organizace či Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down