27.06.2001 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovoce bude letos méně

O více než čtvrtinu nižší úrodu ve srovnání s loňským rokem očekávají letos podle červnového odhadu ovocnáři. Podle tajemníka Ovocnářské unie Martina Ludvíka by letošní sklizeň ovoce ze 16 866 hektarů intenzivních sadů mohla dosáhnout 167 139 tun. To představuje oproti loňskému roku pokles o 27 procent.

V loňském roce byla ovšem mimořádná nadúroda, která u jablek z intenzivních sadů dosáhla celkem 194 tis. tun. Jak Ludvík uvedl, letos se očekává pouze 141 tis. tun jablek. Snížit by se mělo i množství ovoce z neintenzivních sadů a zahrádek samozásobitelů. Těch se loni sklidilo 260 tis. tun, letos by to podle Ludvíka mělo být jen 100 tis. tun. Ovocnáři očekávají, že se sníží i úroda hrušek, třešní, višní, meruněk a broskví. Sklizeň meruněk Ludvík odhaduje na 2962 tun, což je o čtvrtinu méně než v loňském roce. O 40 procent by se podle něj měla snížit úroda broskví na 6110 tun. Naopak úroda plodů slivoní by měla vzrůst o 60 procent na 2680 tun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down