26.06.2001 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kontrola koření bez větších nedostatků

Česká zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala jakost a zdravotní nezávadnost koření, a to pepře černého jak celého, tak mletého a kořeninové papriky sladké i pálivé..
V průběhu dubna letošního roku odebrali inspektoři ČZPI celkem 31 vzorků tohoto koření v obchodní síti i u výrobců na území celé republiky.

U vzorků pak byly provedeny mikrobiologické rozbory a byla zkoumána jakost koření.
Ze všech 31 odebraných vzorků nevyhovělo požadavkům platných vyhlášek celkem 11 vzorků, a to z 16 vzorků papriky 7, z 15 vzorků pepře 4. Ve většině případů se jednalo o nevyhovující jakost, přesto ve 4 případech vzorky překročily tolerované hodnoty pro mikroorganismy. Ani jeden ze vzorků však nebyl hodnocen jako zdravotně závadný.
ČZPI uložila kontrolovaným osobám opatření, aby se zabránilo opakování nedostatků a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
Česká zemědělská a potravinářská inspekce věnuje kontrole koření průběžně značnou pozornost, protože se jedná o komoditu, kde je zjišťován relativně vysoký podíl mikrobiologicky nevyhovujících vzorků. Např. v roce 2000 nevyhovělo mikrobiologickým ukazatelům 25,5 procenta a v několika případech byla zjištěna Salmonella. Kontroly koření budou probíhat i nadále.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down