25.06.2001 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pojištění bude dražší

Jedno ze základních opatření, které může zemědělský podnikatel udělat, aby v případě hromadné nákazy snížil svoje ztráty, je uzavřít pojištění. Česká pojišťovna, která u nás pojišťuje nejvíce zemědělských podniků, však téměř okamžitě po prvním výskytu BSE v zemi pojistné pro zemědělce zdražila.

Zdražení pojistného je v některých případech až stoprocentní. Česká pojišťovna, která má na domácím trhu zemědělského pojištění více než 80procentní podíl a celkově spravuje na 30.000 pojistných smluv, se rozhodla zvýšit sazby u pojištění proti riziku BSE u nových smluv. Zvýšení bude individuální, záležet bude na rizikovosti klienta. Nárůst sazeb ale nebude se týkat mnoha smluv, protože většina zemědělců je již pojištěna. Podle svého mluvčího Michala Urbana přistoupila tato pojišťovna na zvýšení cen pojistného pro zemědělce po rozšíření nemoci v Evropě. "Nemyslíme si, že by to riziko bylo extra zvýšené, nicméně jsme přistoupili k určitému cenovému opatření, a ceny jsme poněkud zvýšili," uvedl.
O pojištění dobytka ale mají zemědělské podniky i přes zvýšení cen zájem. Obávají se totiž, že odškodnění, které by v případě výskytu BSE dostala od státu, nepokryje cenu dojnic. jenom České pojišťovně se zvýšilo v prvních čtyřech měsících předepsané pojistné v tomto typu pojištění meziročně o dvacet procent. Zvýšený zájem souvisí kromě obyvy z BSE také se zavedením státních dotací pro nákazové pojištění.
Pozitivní zprávou je, že ostatní pojišťovací domy, které nabízejí zemědělcům pojištění hospodářských zvířat proti tzv. nemoci šílených krav (BSE), vesměs zatím nenásledují Českou pojišťovnu a nehodlají zvýšit cen tohoto pojištění. Do budoucna však nárůst sazeb nevylučují.
Jak uvedl ředitel zemědělského pojištění ČSOB Pojišťovny Jiří Sychra, tento peněžní ústav zatím nebude na zvýšení sazeb České pojišťovny reagovat, nicméně jsou si vědomi, že nynější cena u nákazového pojištění neodpovídá současné situaci, a proto může dojít k úpravě cen. ČS-Živnostenská Pojišťovna (ČSŽP) nemá pojištění proti BSE v základní nabídce. Poskytuje jej pouze vybraným klientům, u kterých ceny nezvyšuje. Připojištění proti nákazám stojí u ČSŽP zemědělce dvacet až 50 procent navíc. Všechny tuzemské pojišťovny ale podle Sychry nyní trápí jiný problém. "Netrpělivě čekáme, v jakém časovém horizontu, jakým způsobem a v jaké výši bude zemědělce v případě zvlášť nebezpečných nákaz na základě novely veterinárního zákona odškodňovat stát," upozornil. Novela veterinárního zákona by totiž měla vejít v platnost od 1. července letošního roku. Česká asociace pojišťoven dosud neví, jak bude v praxi fungovat.
Vedle BSE, hrozí zemědělským zvířatům ještě například nebezpečí nákazy kulhavkou a slintavkou. Pojišťovny škody způsobené touto nemocí zatím nevyplácely, protože nákaza byla v ČR naposledy registrována v roce 1975. Z nakažlivých nemocí zvířat se objevil pouze v polovině devadesátých let mor prasat, za jehož škody Česká pojišťovna vyplatila zemědělcům zhruba 60 miliónů Kč. Zemědělské družstvo Dušejov na Jihlavsku, kde muselo být v souvislosti s prvním případem výskytu BSE v ČR utraceno 134 zvířat, vyčíslilo předběžně svou škodu na sedm miliónů korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down