19.06.2001 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přísnější testování na BSE v Maďarsku

Maďarsko začne na BSE testovat veškerý dobytek starší 30 měsíců a bude také pátrat po původu dobytka dovezeného do země v posledních 15 letech. Agentuře Reuters to sdělil šéf oddělení pro zdraví zvířat na maďarském ministerstvu zemědělství Antal Nemeth. S testováním zvířat starších 30 měsíců na BSE začne Maďarsko od 1. července.

V Maďarsku se dosud testy prováděly jen u zvířat, která zemřela či byla kvůli nemoci zabita. Podle Nemetha bude toto komplexní testování stát asi 3,5 miliardy forintů (12,25 miliónu USD) ročně. Maďarsko má asi 860.000 kusů dobytka a v zemi zatím nebyl zaznamenán jediný případ nemoci BSE. Ministerstvo bude rovněž pátrat po původu kusů dovezených do země za posledních 15 let a bude se snažit vystopovat potomstvo tohoto dobytka. Země za posledních 15 let ze západní Evropy dovezla asi 8000 kusů dobytka hlavně za účelem chovu. Zmíněná opatření jsou reakcí na objevení případu BSE v ČR, která se začátkem června stala první zemí mimo západní Evropu, kde se nemoc vyskytla.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down