19.06.2001 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Též ne dlouhodobým transportům zvířat

Státní veterinární správa ČR má na dlouhodobé transporty živých zvířat prakticky stejný názor jako nevládní organizace věnující se ochraně zvířat, například Společnost pro zvířata. Josef Holejšovský o tomto problému několikrát hovořil na mezinárodní úrovni a připojil se k nabídce polské veterinární správy s tím, že i u nás jsou dostatečné kapacity – schválené zpracovatelské závody – kde by bylo možné porazit zvířata dosud transportovaná přes část našeho území.

Také díky aktivitě Společnosti pro zvířata Státní veterinární správa přijala opatření, že již v loňském roce od 1. listopadu 2000 začlenila do našich veterinárních podmínek pro tranzity zvířat přes naše území požadavek na plán přepravy, jehož dodržování veterinární dozor na hranicích kontroluje. To se týká v našem případě společného hraničního přechodu s Polskou republikou v Zebrzydowicích, kde jsou dostatečné podmínky pro případné přerušení transportu, napojení, popřípadě vyskladnění, nakrmení a odpočinek. Přes naše území takovéto transporty na jih Evropy, především z Pobaltí, přejíždějí jen několik desítek kilometrů, aby pokračovaly dále přes Slovensko.
Státní veterinární správa ČR soudí, že takovéto transporty přes celou Evropu nejsou z mnoha ohledů, zejména welfare přepravovaných zvířat, dlouhodobě únosné, a že jsou zcela zbytečné. Jsme si vědomi, že v případě nezbytí, tj. při přepravě plemenných zvířat je dlouhodobý transport obhajitelný, ale jen za podmínek, že jsou přepravní prostředky k takovéto přepravě speciálně uzpůsobené – boxy, podestýlka, možnost napájení, krmení apod. Přepravovat však jatečná zvířata na dlouhé vzdálenosti považujeme za zbytečné a nevhodné.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down