15.06.2001 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proč bude 134 krav poraženo?

Tak rozhodli veterináři ze Státní veterinární správy v ZD Dušejov, který se díky případu výskytu onemocnění BSE stal přes noc nejznámějším zemědělským podnikem v České republice.Ve středu 6. června ve 13 hod na tiskové konferenci oznámil ministr zemědělství, že v rámci vyšetřování poráženého skotu byla nalezena kráva nakažená prionem způsobujícím onemocnění BSE. Vzápětí sdělil jméno nešťastného chovatele. Podle předsedy podniku již v 13.45 hod dorazili první novináři do podniku.

ZD Dušejov hospodaří na více než 3000 ha zemědělské půdy v oblasti Jihlavska. Z této plochy tvoří 1300 ha trvalé travní porosty. Protože se většina pozemků nachází v I. a II. ochranném pásmu vodního zdroje, kterým je nádrž Hubenov s pitnou vodou pro Jihlavu, mohou chovat pouze skot. Z odvětví živočišné výroby pochází 55 % tržeb podniku. Do živočišné podle slov předsedy se také během posledních sedmi let investovalo 30 miliónů korun. Šlo přestavbu dvou kravínů na volné stlané ustájení, o kejdovém hospodářství se v oblasti ochranného pásma nedá vůbec uvažovat. Také požadavky na stavby jsou přísnější, například hnojiště musí být zastřešené. „Je to nejlepší střecha v družstvu,“ říká předseda s úsměvem. Investice se začaly vyplácet vloni, kdy se poprvé se chov skotu ocitl v plusu.
V Dušejově chovají celkem 550 krav v uzavřeném obratu, jde o zvířata z převodného křížení s holštýnem, jejichž průměrná užitkovost v roce 2000 dosáhla 6500 kg. Vloni začali také s chovem masného skotu. V roce 2000 došlo totiž k rozšíření podniku z 2000 ha o dalších 1000 ha sousedního zemědělského podniku, na kterých jsou přírodní podmínky pro chov masného skotu ideální. „Dnes máme na pastvě 100 krav s telaty plemene aberdeen angus. Jde o 50% křížence. Chceme od sebe rozdělit chov skotu na maso a mléko,“ vysvětluje předseda.

První případ BSE
Pozitivně otestovaná kráva na onemocnění BSE byla také produktem převodného křížení s red holštýnem. Narodila se 28. září 1995 v Dušejově, odsud pochází také její matka a další předci. V neděli 1. června dodali krávy na jatka do Kostelce, zvířata byla v pondělí poražena. Následoval test na BSE, který trvá asi osm hodin, nález byl pozitivní, proto byl opakován - se stejným výsledkem. Pak se teprve rozběhl kolotoč událostí. „Já jsem se to dozvěděl v úterý odpoledne,“ vysvětluje sled předseda, „z veteriny volali, že mají problém a teprve na místě mi sdělili, že kráva z našeho chovu je podezřelá na BSE.“ Ve středu 4. června toto podezření sdělil ministr na tiskové konferenci, na potvrzení imunohistochemickou metodou se čekalo do pátku. Mezitím se v družstvu střídali státní úředníci z SVS a ÚKZÚZ. „Museli jsme do archivu, jde o historii pět až šest let starou. Vypisovali jsme, kde jsme nakoupili jaká krmiva, od koho jsme měli méčné náhrady pro telata , jestli jsme někomu prodali skot na chov, atd. Všechny tyto informace už má SVS a ÚKZÚZ k dispozici.“ Mezitím padlo rozhodnutí, že v případě potvrzení výsledku německou laboratoří v Tübingennu budou likvidovány dojnice věkové skupiny o rok mladší a o rok starší než byla nakažená kráva. „Nyní jsem podepisoval protokol, jde definitivně 132 kusů a dvě dcery nemocné krávy. Zvířata byla vybírána podle věku, z celého podniku, nikoliv jen stáje.“ Jakým způsobem budou zlikvidována však nebylo ještě v den naší návštěvy rozhodnuto. V pondělí 11. června přijel do družstva také ministr zemědělství Jan Fencl. Jednalo se právě o způsobu likvidace. O finanční podpoře z Nákazového fondu se však s představiteli družstva nikdo nebavil. Ale bylo rozhodnuto, že budou zvířata poražena v podniku. „Zřejmě se sem sjedou řezníci z celé republiky, kteří jsou pro tyto účely speciálně vyčlenění. Ti je na místě porazí a odebrané vzorky mozkové tkáně projdou vyšetřením.“ Jaký bude další scénář nebylo ještě známo. Zvažuje se podle ministra více variant a konečné rozhodnutí ponechává až na poslední chvíli tak, aby měl k dispozici maximum informací. O nepřipravenosti postupu a o minimálně zvláštnosti některých rozhodnutí svědčí i skutečnost, že zbytky z jatek z porážky nakažené krávy byly také převezeny zpět a spalovány v katastru družstva.

Onemocnění musí pocházet z krmení
Podle předsedy je jasné, že nákaza pochází z krmiva: „Možné jsou dvě varianty, krmnou směsí nebo mléčnou krmnou náhražkou. My jsme nikdy směsi nemíchali. To bylo také první, co se zjišťovalo, zda nemáme vlastní míchárnu. Naše filozofie je ale taková, že každý má dělat to, co umí, takže jsme nikdy žádné experimenty s malou výrobnou, mlékárnou nebo jatky neprováděli. Rozhodně na naší straně chyba nebyla.“ V podniku zpracovali přesný seznam dodávek, včetně data, dodavatele, množství a výrobku.a předali ÚKZÚZ. Šlo o více dodavatelů mléčných krmných směsí, brali jsme v tomto období od čtyřech až pěti.. Krmné směsi nakupují z Batelova, kde také probíhají kontroly. „Pokud je mi známo byly porovnány receptury směsí, dodávky masokostní moučky a žádný rozdíl nebyl shledán. Náš podnik nic neporušil. Nakupovali jsme certifikovaná krmiva,“ říká Bartošík. Zodpovědnost za krmivo, které se dostává na trh s deklarovanými parametry je podle něho třeba řešit na jiné úrovni než u předsedy jednoho postiženého družstva. „Všichni si platíme stát, aby nás před některými riziky chránil a v tomto případě to nevyšlo.“ Přesto by podle jeho mínění bylo klíčové zjistit odkud nákaza pochází. Podle vyjádření, které jsme získali od ředitele odboru krmiv ÚKZÚZ Jiřího Zedníka, při kontrole u výrobce směsí žádné porušení předpisů zjištěno nebylo.

Kdo zaplatí ztráty?
Družstvo je pojištěné u České pojišťovny a její zástupce se již vyjádřil, že hradit budou v rozsahu uzavřené pojistné smlouvy. „Zatím jsme se o tom více nedohadovali. Domnívám se, že smlouva je natolik přesná, že nebudou problémy. Spíše bude složitější náhrada z Nákazového fondu.“ Škoda je nejen na zlikvidovaných zvířatech. Ekonomicky je podnik postižen také tím, že vypadla dodávka mléka, tj. 20 000 Kč tržeb denně. V družstvu zatím nevědí v jakém rozsahu jim budou ztráty uhrazeny „Nemělo by se to nechat jen na nás, na pomoc spoléháme.“ tvrdí Bartošík.„Pokud jde o obchodní vztahy, tak si myslím, že jsme na tolik solidním obchodním partnerem, že nás to nepostihne. Mléko je bezpečná komodita a maso jsme vždycky dodávali do Kostelce.“
Stádo chtějí obnovit
Podniku by pomohlo, kdyby vše brzy skončilo. S likvidací zvířat bude souviset také řada administrativních opatření. „Aby to zkrátka bylo rychle za námi a abychom dostali náhradu škody.“ uzavírá předseda. V podniku bude zlikvidována třetina zvířat. Stádo ale chtějí okamžitě obnovit. Finanční vyrovnání bude použito na nákup dobytka. První kontakty již navázali a předběžně je již domluvený nákup 40 vysokobřezích holštýnských jalovic, které byly připravené na export na Slovensko, kam se nyní po jeho zákazu neuskuteční. „Chtěl bych, aby byl původní stav obnoven do konce roku a dostali jsme se zpět s produkcí mléka,“ uzavírá ing. Bartošík.

Přání na závěr
Tato reportáž nebyla napsána z touhy po laciné senzaci. Chtěli jsme čtenářům přiblížit, co se v souvislosti s nálezem BSE v Dušejově dělo. Odpověď na otázku v titulku jsme však nenašli. Některá přijatá veterinární opatření nemohla být učiněna na základě analýzy známých odborných informací. Jsou-li vedena snahou uklidnit spotřebitele a opravdu tak zapůsobí a poptávka po hovězím nepoklesne, pak zřejmě smysl měla. V době napsání článku ještě nebylo známé, jaký konečný verdikt o likvidaci zvířat státní úředníci vyřknou. Je ale s podivem a svědčí o tom i postup úřadů v Dušejově, že na podobnou situaci nebyli připraveni, ačkoliv Krizový štáb Mze k BSE existuje a zasedá již dlouho. Pravděpodobnost diagnostikování nálezu onemocnění je podle zahraničních odborníků 1 : 10 000. Na to aby bylo onemocnění nalezeno musí být tedy provedeny řádově desititisíce testů. V České republice se běžně netestovalo, masokostní moučka se dovážela dál a přitom jsme se byli v prsa, že u nás BSE není. Kdyby nezačaly Kostelecké uzeniny s plošnou testací, asi by nám to ještě chvíli vydrželo.
Dušejovským přejme, aby již teď, kdy článek vychází, jim někdo zodpovědný sdělil, kolik peněz a kdy jim bude již z delší dobu zveřejněného dotačního titulu poskytnuto.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down