13.06.2001 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EU chce rozšířit výzkum BSE

K výzkumu týkajícího se vzniku a přenosu nemoci BSE, jehož rozšíření zadala Evropské komise, mají být přizvány také kandidátské země. Na nové výzkumné projekty a koordinaci národních a evropských aktivit v této oblasti vyčlenila komise koncem května 25 milionů euro.

Expertní skupina na výzkum přenosných spongiformních encefalopatií určila čtyři oblasti, ve kterých chybí vědecké znalosti: testování živého dobytka, lidská varianta choroby a posouzení rizika, živočišné přenosné spongiformní encefalopatie a jejich přenos a dezaktivace prionu - tedy elementu, jímž se choroba přenáší ajejí prevence. Opatření souvisí se snahou EU potlačit výskyt nemoci, která zcela rozvrátila unijní trh s hovězím a obnovit spotřebitelskou důvěru.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down