12.06.2001 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Likvidace rizikového materiálu nesmí ohrozit životní prostředí

Pokud jde o likvidaci nakažených zvířat, přicházejí podle ministr životního prostředí Miloše Kužvarta v úvahu v podstatě tři základní možnosti: zahrabání na vybraném uložišti, volné spálení nebo spálení ve spalovně.

Zahrabání na vybraném uložišti Kužvart považuje za velmi nevhodné z hlediska ochrany vod. Ovzduší by zase ohrozilo volné spalování zvířat, které známe ze záběrů z Velké Británie. K tomu Kužvart poznamenal, že rizikový materiálu z Kosteleckých uzenin se nakonec pálil volně, protože ve spalovně jej vzhledem k částečně tekutému charakteru spálit nebylo možné. Nicméně polévání hranice benzínem a pálení spolu s pneumatikami ovzduší rozhodně neprospělo. Volné spalování by podle Kužvarta přicházelo v úvahu pouze v krajním případě při epidemickém výskytu choroby. Ministr doporučuje spalování ve spalovnách při vysokých teplotách.
Jak Kužvart uvedl, právě uplynulou středu, pár hodin před tím, než ministr zemědělství Jan Fencl ohlásil pozitivní výsledek prvního testu, řešila vláda na svém zasedání materiál týkající se podmínek svozu a následné likvidace rizikového materiálu. Ministerstvo životního prostředí dostalo za úkol se k tomuto materiálu vyjádřit do 15. července. „Potřebné podklady dodáme samozřejmě daleko dříve,“ poznamenal Kužvart.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down