12.06.2001 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cenové signály z Obilnářského fóra

Nejsou žádné důvody, aby se obilí z letošní sklizně prodávalo pod současné tržní ceny, uvedl na dnešním Obilnářském fóru v Havlíčkově Brodě prezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček. Jeho názor se pak objevil v závěrech z tohoto fóra. „Musíme trvat na solidních cenách, které umožní reprodukci výroby alespoň na těch cenách, kterých dosahují zemědělci v Evropské unii s pomocí vysokých dotací,“ prohlásil Hlaváček.

Nejkvalitnější potravinářskou pšenici by neměli zemědělci prodávat pod 4250 korun za tunu, uvedl viceprezident AK Josef Kubiš. Za průměrnou kvalitu by měli chtít kolem 4000 korun a cena za nejméně jakostní potravinářskou pšenici by neměla podle Kubiše jít pod 3800 korun za tunu.
„Cena se určuje v reálném čase mezi jednotlivými partnery, kteří v daném regionu dokáží řešit aktuální problémy,“ řekl Miroslav Jandečka, který na Obilnářském fóru vystoupil za výkupní organizace. Podpořil také požadavek na zrušení vývozních licencí.
Ministr Jan Fencl zemědělce ujistil, že Státní zemědělský intervenční fond nehodlá do tvorby ceny obilí z letošní sklizně zasahovat. Intervenční cenu fond podle něho určitě nevyhlásí před sklizní. „Sjednání cen je ve vašich rukou,“ řekl ministr zemědělcům a informoval je o cenách obilí na evropském trhu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down