12.06.2001 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovensko zmírňuje opatření kvůli výskytu BSE v ČR

Slovensko od středy 13. června zmírní ochranná opatření, která mají zamezit šíření BSE z ČR. Slovenská Státní veterinární správa (SVS SR) uvolňuje tranzit hovězího dobytka z ČR, řekl dnes novinářům ředitel správy Dušan Magic.

Veterináři rovněž uvolňují dovoz zboží v rámci neobchodního styku. "Takový postup je v souladu s běžnou praxí, která se uplatňuje v Evropské unii," uvedl Magic k zmírnění ochranných opatření. Na testovaní všech poražených kusů dobytku starších než 30 měsíců požadují veterináři od vlády mimořádnou dotaci 160 miliónů slovenských korun. Celkem si však ochranná opatření vyžádají náklady ve výši zhruba 700 miliónů Sk. Všechny rizikové produkty dovezené z ČR musí být do pátku staženy z oběhu a budou zlikvidovány. Slovensko od neděle 10. června kvůli výskytu BSE na statku v Dušejově zakázalo dovoz a převoz hovězího dobytka a dalších produktů pocházejících z ČR.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down