12.06.2001 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dovozci krmných směsí popírají použití kafilerního tuku

Společnosti Schaumann ČR a České Sano, které k nám dovážejí krmné doplňky, důrazně odmítly nařčení, že jimi dovážené výrobky obsahují kafilérní tuk. Firmy dovážejí do ČR produkty německých firem Schaumann a Sano.

Schaumann nepoužívá zvířecí moučku, krevní moučku, krevní plazmu, proteinové hydrolyzáty, kopytní moučku, moučku rohoviny, péřovou moučku, drůbeží moučku, škvarky, rybí moučku, hovězí lůj, vepřové sádlo, drůbeží tuk ani tuk z mořských živočichů. Produkty pro telata jsou podle společnosti prosté živočišných tuků kafilérních a těch, které mají svůj původ ze skotu. Sano výrobky, tedy minerální krmiva a mléčné krmné směsi, nikdy neobsahovaly a neobsahují kafilérní tuky, uvedlo České Sano. V minerálních krmivech vyráběných společností Sano v Grafenwaldu se od dob vzniku podniku používají pouze minerální formy fosforu, nikdy ne kostní moučky. Živočišná moučka se v minulosti v Sano minerálních krmivech ani mléčných krmných směsích nikdy nepoužívala.
Obě firmy tak reagovaly na informace Zemských novin a Slova, které napsaly, že někteří výrobci krmných směsí pro telata "zahlazují stopy", protože je ohrožuje kafilérní tuk v jejich krmivu. Podle deníků jsou to zejména zástupci zahraničních firem, které po řadu let vozí do země krmné mléčné směsi pro telata, do nichž přidávaly kafilérní tuk. Právě ten je zřejmě příčinou nákazy v dušejovském družstvu na Jihlavsku, připomínají.
Schaumann ČR a České Sano následně uvedly, že pro výrobu mléčných krmných směsí používají stejné suroviny, které se používají v potravinářském průmyslu. Tvrdí, že používané živočišné tuky jsou vhodné pro potravinářské účely, jsou to veterinární správou kontrolované tuky, nikoliv kafilerní tuk.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down