08.06.2001 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nákaza ovlivní ekonomiku

Chovatelé, zpracovatelé i politici reagovali včerana podezření z výskytu BSE na našem území vesměs střízlivě Přesto ale zejména chovatelé pociťují obavy z ekonomických dopadů případného potvrzení tohoto onemocnění.

Předseda výboru Jaroslav Palas věří, že pokud se onemocnění potvrdí, půjde o výjimečný případ. "Věřím v to, že opatření, která u nás jsou ve zpracování masokostní moučky v kafilériích od roku 1963 uplatňována, jsou dostatečná," řekl. Pokud by se ale objevil další případ, znamenalo by to mimořádný dopad na finance, ať už kvůli likvidacím škod, testování či kompenzaci ztrát zemědělců, uvedl Palas. "Pokud by se potvrdila BSE..., tak by to byl velice varovný signál pro budoucno," řekl stínový ministr zemědělství ODS Miloslav Kučera. Pak by podle něj bylo nutné zintenzívnit hlavně kontrolu zvířat, což by mohlo znamenat zátěž státního rozpočtu i zemědělců. "Pokud je stát bude nutit k rozborům jednotlivých kusů dobytka, tak to asi bude muset hradit stát a v napnutém státním rozpočtu... bude těžké hledat takové prostředky," dodal. Ministr zemědělství ve stínové vládě čtyřkoalice Jan Grůza řekl, že výskyt onemocnění by znamenaů velkou ztráta nejenom pro naše zemědělce, ale především pro věrohodnost naší republiky v zahraničí.
"Jestliže se nákaza potvrdí je nutné hledat cestu, jakou se nemoc ke zvířeti dostala. Musíme pochopitelně prokázat a garantovat všem občanům, že maso z našeho dobytka je naprosto zdravé a není třeba mít obavy," řekl předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský. Podle něj se silná mediální kampaň kolem BSE promítne do názoru lidí a ovlivní poptávku po hovězím mase. "Já si myslím, že dnes po těch zkušenostech, které byly v západní Evropě, jsou naši občané podstatně lépe připraveni a více informováni," dodal s tím, že by to mělo přinést menší odraz v poklesu spotřeby.
Podle předsedy Agrodružstva Klas Křičeň na Pardubicku Ladislava Štěpánka pokles prodeje hovězího dobytka zasáhne všechny tuzemské chovatele. Vážné existenční potíže očekává také chovatel skotu Michal Mavropulos ze Slezských Rudoltic na Bruntálsku a stejně tak i zemědělci v horských oblastech Libereckého kraje Pokud se totiž prokáže výskyt BSE, zastaví se vývoz hovězího masa do zahraničí a výkupní ceny, které se v posledních týdnech začaly zvedat, to opět srazí pod únosnou míru. "V letošním roce dostaneme o 1,2 miliónu nižší dotace, nafta jde nahoru a snížení odbytu hovězího by tak pro nás mohlo znamenat poslední ránu," řekl František Janů ze Zemědělského družstva Horal ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku.
Jak uvedl šéf marketingu roudnického masokombinátu Procházka Martin Mráz, pokud by se v souvislosti s výskytem BSE rozšířila nutnost testování na každý kus dobytka, mohlo by to zvýšit cenu hovězího masa o pět až osm korun na kilogram. Růst cen hovězího ani výrazný pokles poptávky však nepředpokládá výkonný ředitel Masného průmyslu Krásno Jan Haruda "Už první kampaň kolem BSE nám hovězí prodražila zhruba o osm korun a produkce klesla asi o jednu třetinu. Nyní žádné výrazné výkyvy neočekáváme," dodal.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down