07.06.2001 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na CDJ zemřelo jen asi 100 lidí

Ačkoliv na novou formu Creutzfeldtovy-Jacobovy choroby (CDJ), která se pravděpodobně na člověka přenáší konzumací určitých tkání (zejména nervové) ze zvířat nakažených BSE zemřelo doposud prokazatelně jen asi 100 lidí, někteří odborníci varují před zlehčováním jejích důsledků. Domnívají se, že onemocnněí by se mohlo šířit jako epidemie.

Podle článku, kteý vyšel v dnešních Lidových novinách, někteří odborníci předpokládají, že ve Velké Británii by mohlo být nakaženo až 166 tisíc lidí. Upozorňují přitom na to, že počet obětí této choroby od roku 1995 narůstá. Obavy navíc zvyšuje zjištění, že nová forma CDJ se zřejmě může přenášet i krví. V některých zemích proto nemůže být dárcem krve člověk, který žil dlouhodobě v Británii.
Podle Lidových novin je v Británii evidováno 97 nemocných CDJ, z toho 88 již zemřelo. Ve Francii zemřeli na tuto chorobu tři lidé, v Irsku jeden člověk, v Německu je zatím podezření na toto onemocnění u minimálně dvou lidí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down