06.06.2001 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bilance loňské sklizně ovoce

Celkem bylo v České republice vyprodukováno podle Ovocnářské unie ČR v roce 2000 568.080 tun ovoce (jde o meziroční nárůst o 55 %) . Produkce z intenzivních sadů se na této produkci podílela 41 %. Zbývající část pochází z neintenzivních sadů, zahrad, alejí apod. Celková sklizeň byla v loňském roce vysoká, v neintenzivních sadech můžeme hovořit až o nadúrodě. Sklizeň ovoce z intenzivních sadů byla v roce 2000 jednou z nejvyšších za posledních deset let. Kvalita této produkce byla jen průměrná až mírně podprůměrná.

Produkce intenzivních sadů byla zrealizována za více než 1,2 miliardy Korun (meziroční pokles o více než 200 mil. Kč). Nejvýznamnějším ovocným druhem intenzivních sadů zůstávají jabloně, které tvoří z finančního hlediska téměř polovinu tržeb za ovoce. Podíl jablek na celkové produkci ovoce v této sezóně poklesl o téměř 20 % proti roku 1999 (meziroční pokles o více jak 300 mil. Kč). Výrazný pád tržeb způsobily nízké odbytové ceny konzumních i průmyslových jablek, které provázely celou sezónu. Významným ovocným druhem byly v letošní sezóně višně, které tvořily 17,3 % tržeb a nárůst proti roku 1999 činil 116 %. Toto zvýšení dlouhodobě způsobilo postupné zvyšování ploch a zejména příznivé odbytové ceny loňského roku. Ostatní ovocné druhy z intenzivních sadů jsou zastoupeny řádově v procentech, z nichž třetím nejvýznamnějším druhem byly broskve (podíl 7,8 %). Proti minulému roku se zvýšily významněji tržby také za třešně, hrušky a jahody. Výraznější meziroční pokles tržeb byl u drobného ovoce, meruněk a slivoní. Velmi významnou součástí našeho ovocnářství je produkce ovoce pro samozásobení. Ze sklizně 2000 bylo takto sklizeno a použito pro vlastní potřebu (v čerstvém i zpracovaném stavu) téměř 145.000 tun ovoce (+ 61 % proti roku 1999). Toto zvýšení ovlivnila zejména samozásobitelská jablka (zvýšení o 148 %). Významného zvýšení došlo také u zpracování ovoce. V uplynulé sezóně bylo zpracováno nebo vyvezeno ke zpracování celkem 281 tisíc tun ovoce a to je dvojnásobek proti předešlé sezóně. Ovoce pro zpracování tvořila z 90 % jablka, o která byl i díky nízké ceně zájem. Cena průmyslových jablek tvořila jen cca 40 % průměrné realizační ceny moštových jablek v roce 1999. Výrazně se také zvýšilo množství nerealizované produkce, které tvořilo 7,7 % z celkové produkce ovoce. Nerealizované ovoce je takové, které je poškozeno chorobami, škůdci a popř. o něj není zájem pro zpracování ani samozásobení. I když ovocnáři sklidili o 30 % více ovoce z intenzivních sadů v roce 2000 než o rok dříve, utržili za tuto produkci o 15 % méně než v roce 1999. Největší pokles zaznamenala jablka, kde třetinový pokles tržeb bude mít vliv na investiční akce v této komoditě v následujícím roce. Celkově bylo v ČR v roce 2000 vyprodukováno ovoce v hodnotě 2,154 mld. Kč (meziroční pokles o 11 %).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down