06.06.2001 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Státní veterináři stárnou

Veterinární lékaři ve státní správě stárnou rychleji než by bylo vhodné. Jak na počátku května sdělil Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR, existuje reálné nebezpečí, že nepodaří-li se tento trend zastavit, dají se do osmi až deseti let očekávat vážné problémy v zajištění státního veterinárního dozoru nad zdravím zvířat domácích i dovážených, nad nezávadností potravin domácího i cizího původu. Vliv veterinárního dozoru na zdraví lidí je nepopiratelný.

Podle Holejšovského slov by nebylo žádoucí, abychom se dočkali situace podobné jako ve Velké Británii, kde státní veterináři nestačí na úkoly, které jim ze zákona vyplývají a státní veterinární dozor zde konají na částečný úvazek soukromí veterináři. Důsledky tohoto systému bylo možné sledovat při likvidaci BSE od konce osmdesátých let, klasického moru prasat loni a především v poslední době slintavky a kulhavky.
Státní veterinární správa uskutečnila průzkum, jakého stáří jsou veterinární lékaři pracující na okresních veterinárních správách. Výsledky jsou opravdu alarmující. Ředitelé jsou průměrného věku 55 let. Pouze 12 je jich z celkového počtu 73 ve věku mezi 40 a 50 lety. Věkový průměr všech veterinárních lékařů pracujících na správách, tj. ředitelů, vrchních inspektorů, inspektorů a ostatních je rovných 50 let.
Je jasné, že situace mezi veterinárními lékaři je podobná jako mezi lékaři humánními. Státní správa zatím bohužel soukromé sféře v platech konkurovat nemůže. Je třeba si však alarmující skutečnosti všimnout dříve než bude pozdě.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down