25.05.2001 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jihočeši se domluvili

Čtyři a půl měsíce trval zápas mezi Jihočeskými mlékárnami (JčM) a Mlecoopem o smlouvu na dodávky mléka pro letošní rok. Nakonec se JčM dohodly s Mlékařským a hospodářským družstvem Jih a v pátek 18. května oba partneři smlouvu podepsali.

„Nechtěli jsme Mlecoop obcházet, jeho filozofii rozumíme velmi dobře. Situace ale byla značně vyhrocená a naši členové velmi nervózní,“ odůvodnil rozhodnutí družstva Jih předseda František Škrleta. Tímto krokem však porušilo pravidla centrálního Mlecoopu, což podle jeho předsedy Zdeňka Houšky nelze přejít bez postihu. O něm bude představenstvo celostátního družstva jednat v pondělí 28. května. „Buď družstvo Jih vyloučíme, nebo mu pozastavíme členství. Jiná varianta není,“ uvedl Houška. Jihočeši však Mlecoop žádají o pochopení a chtějí v něm nadále zůstat.
Osamostatnění družstva Jih podle Houšky znamená, že bude pod tlakem mlékárny a jeho cena bude pokulhávat za republikovou cenou a za úrovní Mlecoopu. „Nejsme v područí JčM,“ odmítá takové názory Škrleta a dodává, že družstvo vyjednalo podstatně lepší smluvní podmínky, než navrhovala mlékárna. „Jednak JčM dorovnají cenu za první čtvrtletí na úroveň republiky, kdy půjde už o druhý doplatek. Podařilo se také zmírnit hranici kvalitativních parametrů pro srážky. Za velký úspěch považujeme dohodu, podle níž vždy před koncem čtvrtletí vyhodnotíme cenovou úroveň a pokud by byla nižší než v rámci ČR, tak ji mlékárna opět dorovná,“ řekl předseda jihočeského družstva.
Obchodní ředitel JčM Jan Stehlík vyjádřil spokojenost nad výsledkem tvrdého vyjednávání, při kterém podle něho museli ustoupit oba partneři. „Cenový dodatek připojený ke smlouvě dává šanci, že opravdu dobří dodavatelé dostanou za litr mléka 8,20 koruny,“ prohlásil.
Mlékařské hospodářské družstvo Střední Čechy, které do JčM v současné době dodává zhruba polovinu z dřívějších 160 tisíc litrů mléka denně, nebude podle Houšky následovat Jihočechy a nadále stojí za Mlecoopem. „Pokud se u těchto dodávek nedohodneme s JčM na zvyšování ceny, může dojít k dalšímu odlivu mléka,“ naznačil Houška a připustil stejně jako v prvním případě přesun do Pragolaktosu.
Mlecoop oddělením jihočeského mlékařského družstva ztrácí zhruba třetinu z 83 milionů litrů mléka, s nimiž měsíčně obchoduje. Jeho podíl na domácím trhu tak podle Houšky klesne pod třicet procent.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down