25.05.2001 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lepší orientace pro ekozemědělce

Službu, která usnadní ekologickým zemědělcům orientaci na trhu při nákupu vstupů do výroby, připravila kontrolní organizace KEZ o.p.s. Na základě kontroly, odborného posouzení, vystavení osvědčení a řádné licenční smlouvy, by mohli výrobci označovat své produkty logem BIO „možno použít v ekologickém zemědělství“

K 31. prosinci 2000 skončila platnost Metodického pokynu pro ekologické zemědělství č.j. 655/93-340 ze dne 22. června 1993, který umožňoval, po splnění náležitostí uvedených v příloze č. 10, označovat hnojiva, přípravky na ochranu rostlin, pomocné látky, krmiva a krmné doplňky, pomůcky, technologické celky a stájové technologie logem BIO a textem „možno použít v ekologickém zemědělství“. Od 1. ledna 2001 vstoupil v platnost zákon č.
242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, který v této oblasti na zmíněný Metodický pokyn nenavazuje a takovou možnost výrobcům již dále neposkytuje.
Zmíněný zákon však dále zpřísnil podmínky pro omezování vstupů do ekologického zemědělství, a pro rozhodování ekologických zemědělců, kterých mimochodem stále přibývá, je velmi důležité orientovat se na trhu s hnojivy, ochrannými prostředky, pomocnými látkami, krmivy a krmnými doplňky, technologickými vstupy tak, aby se byť nevědomě, nedopustili porušení zákona č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, nákupem a použitím výrobku, jehož praktické použití může mít neblahé následky pro jejich další činnost v systému ekologického zemědělství nebo osvědčení bioproduktů.
Z tohoto důvodu je označování výrobků, které složením i výrobou vyhovují podmínkám zákona o ekologickém zemědělství žádoucí. KEZ o.p.s. připravila výrobcům zemědělských vstupů službu, která umožní, aby na základě kontroly, odborného posouzení, vystavení osvědčení a řádné licenční smlouvy, mohli své výrobky označovat jako výrobky, které může ekologický zemědělec bez obav používat a navíc je jejich použití v ekologickém zemědělství i vhodné. Pro ekologické zemědělce, je pak takto označený výrobek signál, že jej mohou bez obav koupit a používat a že se nedostanou do rozporu s požadavky zákona o ekologickém zemědělství. Součástí této služby je i závazek KEZ o.p.s., že právo k ochranné známce BIO „možno použít v ekologickém zemědělství“ bude výrobci osvědčeného výrobku zapsáno na základě licenční smlouvy u Úřadu pro průmyslové vlastnictví. Výrobce a osvědčené výrobky
budou jednou ročně uvedeny v bulletinu, který KEZ o.p.s. vydává a distribuujeme všem ekologickým zemědělcům v České republice a zveřejňuje na Internetu.
Podmínky pro osvědčování nových výrobků „možno použít v ekologickém zemědělství“ s logem BIO

1. Náležitosti žádosti výrobce pro posouzení nových výrobků
a) Doklad o oprávnění k podnikání.
b) Popis vlastností výrobku z hlediska:
- nezbytnosti
- původu a způsobu výroby
- vlivu na životní prostředí a živé organismy
- jakosti a zdravotní bezpečnosti
- etického a etologického
- sociálně ekonomického
c) Doklad (rozhodnutí) o schválení výrobku včetně závěrečného protokolu od příslušné státní zkušebny, pokud je schvalovací řízení zákonem vyžadováno.
d) Osvědčení o jakosti (kopie provedených rozborů) a metody zkoušení jakosti.
e) Výrobní dokumentace, technická nebo podniková norma, technologické postupy výroby, technickohospodářské normy včetně popisu používaných surovin a zdrojů.
f) Popis použití výrobku a příbalový leták s návodem na použití
g) Doklad o vhodnosti obalu, balení pro spotřebitele, doporučený způsob likvidace obalů (např. vratné obaly, recyklace).

Žádosti se podávají na adrese:

KEZ o.p.s., Mezírka 1, 602 00 Brno, Oddělení VVZ, telefon a fax: 05 / 412
110 54, e-mail: kezbm@kez.cz

2. Odborné posouzení KEZ o.p.s., zda použití výrobku odpovídá zákonu č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství. Osvědčení výrobku pro použití v ekologickém zemědělství nebo odmítnutí osvědčení, v případě že výrobek nevyhovuje.
3. Uzavření licenční smlouvy o poskytnutí práva k užívání ochranné známky BIO s textem „možno použít v ekologickém zemědělství“
4. Úhrada nákladů na kontrolu, osvědčování a zápis práva užívání ochranné známky u Úřadu pro průmyslové vlastnictví.
5. Vystavení osvědčení na výrobek s právem označení „možno použít v ekologickém zemědělství“ s logem BIO a s platností na jeden rok.
6. Kontrola dodržování podmínek za kterých bylo osvědčení vydáno.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down